Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor neked szól  az Ez történt rovatunk, melyben összefoglaljuk a hét eseményeit: röviden ama az apróságokat, amiről a héten nem írtuk, s felsorolva azokat, amikről részletesebben értekeztünk. Jó böngészést és olvasgatást!

PC

Chris Roberts a Star Citizen hivatalos fórumán jelezte, hogy a legújabb játékát semmilyen esetben sem fogja lebutítani, hogy gyengébb platformokon is működhessen -- nem mondanak le az új technológiákról vagy az irányítási lehetőségekről, csak azért, hogy minél több emberhez eljussanak. A Star Citizen egy PC-s játék. A hosszú bejegyzés azután született, hogy felröppent egy pletyka egy esetleges PS4-átiratról, ám erről kiderült, hogy csak a rajongók képzelete volt túlságosan élénk. Roberts kerek-perec kijelentette, hogy jelenleg nincsenek terveik arra vonatkozóan, hogy PS4 vagy éppen Xbox One konzolra elkészítsék a játékukat, az Xbox 360 és a PS3 pedig egyenesen ki van zárva, ugyanis ezek túlságosan gyengék ahhoz, hogy a csapat elvárásainak megfelelően tudják kezelni a játékot.

A Double Fine legújabb játékát, a Spacebase DF-9-et az Indie Fund gárdája 400 ezer dollárral támogatta, ami szokatlanul nagy összeg, tekintve, hogy a társaság általában 50 és 100 ezer dollár közötti összegeket osztogat. Az alapítvány ezúttal kockázatot vállalt, s kísérleti jelleggel egy komolyabb, nagyobb volumenű programot segítettek -- a dolog pedig be is jött. A Spacebase DF-9 két hét alatt visszahozta a befektetett összeget. Az eladások 85%-a a Steam Early Access segítségével valósult meg, míg a maradék a Double Fine oldalán.

A Towerfall: Ascension PC-re és PS4-re is meg fog jelenni -- az átiratokban fellelhető újdonságokról az alábbi trailer rántja le a leplet.

A héten feltörték a Broken Rules fejlesztőinek PayPal-fiókját, s megkönnyítették azt 2500 dollárral, amiből többek között három PS4 konzolt rendeltek. Az ügy mostanra rendeződött, s újra a csapat kezében van a fiók, illetve a PayPal emberei biztosították őket, hogy a pénzüket visszakapják, ám nem kis feszültséget okozott a betörés, a csapat ugyanis éppen új játékára, a Secrets of Raetikonra gyűjt pénzt. A Secrets of Raetikon egyébként nem érte el az Indiegogo portálon kitűzött célt, de mivel flexibilis gyűjtésről volt szó, megkapták a begyűjtött összeget.

November 26-án jelenik meg a Borderlands 2 második Headhunter DLC-je. A The Horrible Hunger of the Ravenous Wattle Gobbler egy hálaadás tematikájú küldetés, melyben a címadó Wattle Gobbler levadászása a célunk. A DLC ára 3 euró.

Az már közhelynek számat, hogy a videojátékokban több pénz van, mint a hollywoodi filmiparban, de a következő jelentés akkor is megdöbbentő. 2013 harmadik negyedévében az Egyesült Államokban 3,45 milliárd dollárt költöttek a játékosok, amely 17 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Konzolokért és fizikai lemezekért 1,3 milliárd dollárt dollárt fizettek, amelyben jelentős része van a GTA 5 csomag megjelenésének. 1,73 milliárd dollárért vásároltak digitális teljes játékokat, mobiljátékokat, DLC-ket, előfizetéseket, valamint ezen belül költöttek közösségi játékokra is. A digitális eladások növekedése 35 százalékos. Végül pedig 436 millió dollárt költöttek használt konzolokra és használt játékokra. Mindezt három hónap alatt. Hihetetlen, nem?

A The Witcher 3: Wild Hunt című programhoz megjelent egy új és rövid trailer, mégpedig a VGX 2013 alkalmából. A teljes előzetes december hetedikétől lesz megtekinthető.

Mond nektek valamit az a cím, hogy M.U.L.E.? Nem? Nem csodálom, hiszen a játék 1983-ban jelent meg, mégpedig Atari 800-as gépre. A cím egy kezdetleges multiplayer játék volt, amely a Sid Meier’s Alpha Centauri és a Settlers of Catan keresztezése lehetne. A játékosok egy planéta kolonizálásán versenyeztek, egymással kereskedve, szinte végtelen újrajátszhatóságot garantálva. A játék iOS rendszerekre hétfőn jelenik meg, míg Androidra jövő évben várható. Címe egyszerűen M.U.L.E. Returns lesz, és a fejlesztők HD minőségű grafikát, online eredménylistákat, és ami a lefontosabb, az eredeti játék hű reprodukcióját ígérik.

A Battlefield 4 indulása nem indult problémamentesen, ráadásul a játékot támadás is érte, mely miatt a szervereket nem tudták elérni a játékosok egy ideig. Az EA kárpótlásul november 28. és december 5. között dupla XP hetet tart, vagyis azok, akik ezen időszakon belül online játszanak, minden egyes cselekedetükért dupla tapasztalati pontot kapnak.

A közeljövőben a DotA 2 a The Stanley Parable narrátorával (Kevan Brighting) fog bővülni, de természetesen nem játszható karakterként lesz jelen a figura, hanem a játék bemondójaként. A The Stanley Parable alkotói, Davey Wreden és William Pugh már megkezdték a szövegek írását. A DLC még nem kapott megjelenési dátumot.

Konzol

Az új generációs konzolokkal együtt megjelentek az új generációs játékok is, többek között az NBA Live 14. A kosárlabdaprogram azonban nem úgy sikerült, ahogy azt az Electronic Artsnál várták. A Metacriticen a játék jelenleg 45%-on áll, ami rendkívül gyenge eredmény, és amely miatt a játékot megvásárlók éppen eleget morognak. Az EA fejesei, többek között Andrew Wilson és Sean O’ Brian, a széria producere szólalt meg. Andrew Wilson kijelentette: “Tiszta és egyértelmű a helyzet. Nem azokat a visszajelzéseket kaptuk, amelyeket vártunk a játékkal kapcsolatban. Az NBA sorozat nagyon erős alapokon nyugszik, így az elkövetkező napokban felgyorsítjuk a játékfrissítések kiadását, és hamarosan érkezni fog az is, amely az új játékirányítást fogja megtanítani.” Sean O’ Brian is sajnálatát fejezte ki: “Be kell valljam, ez egy durva hét volt. Ez nem az a visszatérés, amit elképzeltünk a sorozat számára. Sajnos a játékosok egy része nem elégedett a játékkal, így megpróbálunk olyan gyorsan javítani rajta, ahogy tudunk.” A frissítések érinteni fogják az oktatómódot, valamint “drasztikus és azonnal javításokat” terveznek, melyek érintik majd a grafikát, és az animációkat is.

Bár Észak-Amerikában már kapható a PS4, Európában csak pár nap múlva jelenik meg. Ezzel együtt a Sony elnapolta a PS4 mobiltelefonra készül alkalmazásának kiadását, de azt is közölte, hogy a konzol startjakor már  elérhető lesz. A Sony a közleménnyel együtt kiadott egy videót is, mely az alkalmazás funkcióit mutatja be.

Elindult az új Humble Bundle, mely ezúttal ismét a mobilos játékosoknak kedvez. A Humble Mobile Bundle 3 keretében a minimális összeg ellenében Android platformra az EPOCH, a rymdkapsel, a SpellTower és a Swordigo vehető át, míg az átlagárat megütve vagy meghaladva a Ridiculous Fishing: A Tale of Redemption és a Kingdom Rush is a miénk, sőt később még valami extrát is kapunk. A Ridiculous Fishing, a Kingdom Rush, a Swordigo és a rymdkapsel mellé zenei album is jár.

A Metal Gear Solid: Ground Zeroes PS4 exkluzív tartalma a “Deja Vu” nevű misszió lesz, és a Konami most megerősítette, hogy a játék Xbox One-on is kap exkluzív tartalmat, de ezzel kapcsolatban részleteket nem közölt.

A DFC Intelligence egy felmérést készített, melyben megpróbálták megjósolni, hogy a Wii U-ból a teljes életciklusa alatt mennyit fognak eladni. Nos, lesújtó eredmény született. A Nintendónak nagyon össze kell kapni magát, hiszen az előrejelzések szerint 25 millió konzolt fog értékesíteni a japán óriásvállalat. Összehasonlításképpen: a Nintendo a sima Wii-ből 100 millió darabot adott el eddig. A Wii U gyenge eladásait elsősorban a kevés exkluzív játéknak és a viszonylag gyenge hardvernak “köszönheti”. A japán cég abban reménykedik, hogy a most megjelenő exkluzív játékok miatt valamennyire felpörögnek az eladások. Jövő év áprilisáig összesen kilencmillió eladott konzollal számol cég, de április óta csak 460.000 darabot adtak el.

Érkezett egy érdekes videó, melyben a Gran Turismo 6 egyik versenypályáját rögzítették egy videokamerával, majd azt egy speciális eszköz segítségével bedigitalizáltak a játékba. Ezzel az eszközzel egyébként “mezei felhasználók” is rögzíthetük saját kedvenc útszakaszaikat, melyeket egy pendrive-ra mentve beimportálhatnak a játékba.

Japánban letartóztattak egy férfit, miután azzal fenyegetőzött, hogy megöli a Nintendo két vezető pozícióban lévő tagját, illetve felrobbantja a cég főhadiszállását. Az emberünk még májusban, a Nintendo hivatalos oldalára küldte el a fenyegetését, majd pedig később, szintén a honlapon folytatta a tevékenységét. Az üzeneteit az otthoni számítógépéről küldte, így az IP-cím alapján sikerült a nyomára bukkanni -- szerdán tartóztatták le az ismeretlen embert, aki rögtön beismerő vallomást tett. Az nem derült ki, hogy miért tervezett merényletet a Nintendo ellen, s ki volt a két kiszemelt fejes.

A Nintendónak dolgozó Nando Monterazo mára törölt Twitter-üzeneteiből az derült ki, hogy a nagy N egy Android alapú táblagépen dolgozik, melynek nem az a célja, hogy szórakoztasson, hanem gyereketeket tanítson. Egy iskolába szánt eszközről van szó, mely semmilyen hagyományos értelemben vett játékot nem tartalmaz, de Nintendo karakterek feltűnhetnek az oktatóprogramokban. A cég nem erősítette meg a hírt, de nem ez lenne az első, iskolásokat célzó projektjük.

A Major League Gaming mostantól a saját platformján közvetíti az eseményeit. Az MLG.TV egy 1080p felbontást biztosító, Twitter alapú hozzászólásrendszerrel kiegészített platform, ahol az MLG minden nagyobb eseménye fizetés ellenében élőben követhető, illetve heti rendszerességgel egy összefoglalásszerű műsor is megtekinthető az aktuális eseményekről.

A Farming Simulator 2014 megjelent Android és iOS operációs rendszerekre is, illetve még idén Windows 8 Phone, Microsoft Surface RT és Amazon Kindle platformra is kapható lesz, jövő tavasszal pedig a Nintendo 3DS és a PS Vita játékosai is kivehetik a részüket a virtuális mezőgazdaságból.

Íme 10 perc játékmenet a Lightning Returns: Final Fantasy 13-ból.

A Fireproof Games bejelentette, hogy december 12-én fog megjelenni a The Room Two. A játék első körben csak iPadre lesz kapható, de nem kell sokat várni a többi platform játékosainak, hiszen a jövő év elején jön az iPhone és az Android átirat.

Megjelent az a bizonyos patch PS4-re, amivel már 1080p felbontásban, jobb élsimítás mellett fut az Assassin’s Creed 4.

Az Xbox One kontrollere természetes evolúciója az Xbox 360-nál látott változatnak, elvégre ami nem romlott el, azt ne javítsd meg -- ám egészen másmilyen is lehetett volna a periféria. A tervezési szakaszban a Microsoft rengeteg perifériát is készített, s az egyik elképzelés szerint egy képernyőt, illetve kamerát raktak volna a kontrollerre, aztán az érintésérzékeny felület is szóba került, sőt valakinek még az is az eszébe jutott, hogy az adott játék adott helyszínéhez passzoló szagokat adjon ki az eszköz.

Megjelent a Wii U 4.0.2-es frissítése, ami javítja a rendszer stabilitását, illetve kisebb változtatásokat hozott a felhasználói élménybe.

Corinne Yu LinkedIn adatlapjáról megtudtuk, hogy elhagyta a Mircosoftot, és a Naughty Dog csapatához igazolt.

A Turtle Beach bejelentette, hogy azok, akik a jelenlegi generációhoz tartozó Xbox 360 headsetet vásárolnak november 22-től, ingyenesen megkapják azt a kiegészítő eszközt, mellyel a headset kompatibilis lesz az Xbox One-nal is. Az igényt ezen a webcímen lehet jelezni. Jó hír, hogy az Európai Unió országai is részt vesznek a promócióban. Postacím, eredeti számla szükséges. Az akcióban az XP SEVEN, X42, XP400, és XP510 típusú headsetek vesznek részt. Az adatokat január 30-ig lehet feltölteni, és a kiegészítők postázására március 30. után kerül sor.

A hét kérdése: melyik a kedvenc YouTube-csatornád?