Sorozatokból biztosan nem fogunk hiányt szenvedni januárban sem, de vajon mit tartogat a következő év a mozilátogatók számára? Érkeznek blockbusterek, mint a Dungeons and Dragons adaptáció és A kis hableány élőszereplős feldolgozása. Folytatódnak a nagy franchise-ok, például a Marvel Moziverzum és a DCEU, a Transformers-széria, valamint John Wick története. Láthatunk továbbá klasszikus mozifilmeket is – utóbbiak közül szedtünk csokorba tíz ajánlást.

A jövő bűnei – premier: január 5.

A jövői bűnei Viggo Mortensen, Léa Seydoux és Kristen Stewart karaktere között születnek. Utóbbi az emberi faj jövőjét, mutációit kutató állami tisztviselő, aki két performanszművész kísérleteit regisztrálja. A történet idején az emberiség már túllépett természetes állapotán és alkalmazkodott szintetikus környezetéhez, lehetővé válik például a DNS megváltoztatása. Míg egyesek veszélyesnek látják a helyzetet, hőseink vívmányként ünneplik a mesterséges beavatkozásokat. Caprice és Saul egyre merészebb mutatványokkal rukkolnak elő, aminek keretében folyamatosan változtatják testüket, például új szerveket növesztenek. David Cronenberg (A légyVideodrome) rendezésének vetítéséről Cannes-ban a közönség fele kivonult, mások viszont álló tapssal jutalmazták a disztópikus történetet.

  • A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok

Fortune hadművelet – premier: január 5.

Fortune-hadművelet: A nagy átverés klasszikus Guy Ritchie-élménynek ígérkezik: jellegzetes karakterek, sziporkázó párbeszédek, vagány vágások, fordulatos történet és sok akció. A történet szerint két titkosügynök, a brit MI6 embere és a CIA-t képviselő kémnő egyesíti erejét, hogy leszereljenek egy fegyverekkel üzletelő milliárdost. A három főszereplőt Jason Statham (BlöffHalálos iramban-széria), Aubrey Plaza (LégióVárosfejlesztési osztály) és Hugh Grant (ÚriemberekEgy fiúról) alakítja.

A Fabelman család – premier: január 19.

A családregényeket idéző történet főhőse Sammy Fabelman, akinek gyerekként minden vágya, hogy rendező lehessen, az évek haladtával pedig valóra is váltja álmait. A Spielberg fiatalkori élményeiből táplálkozó opusz forgatókönyvét a rendező és Tony Kushner (LincolnAngyalok Amerikában) közösen jegyzik. A főhőst Gabriel LaBelle (Predator – A ragadozó, 2018) alakítja, művész édesanyját Michelle Williams (A régi város), tudós édesapját pedig Paul Dano (Batman) játsszák.

Babylon – premier: január 19.

Noha a korai kritikák vizuálisan lenyűgöző filmet emlegetnek, Damien Chazelle (WhiplashKaliforniai álom) friss rendezésének történetét már közel sem tartják olyan egységesnek és letisztultnak. A viharos, hedonista húszas évek Los Angeles-ébe látogatunk, amikor a virágzó némafilmes ipar szereplőinek lába alatt megremeg a talaj, ugyanis megérzik a hangosfilmes átalakulással járó bizonytalanságot. A valós közegben játszódó, de fiktív karaktereket felvonultató film főhősei egy nagydumás hollywoodi sztár és egy feltörekvő, ambiciózus lány, akiket Brad Pitt és Margot Robbie alakítanak. Kamera elé állt továbbá Jean Smart, Tobey Maguire, Olivia Wilde, Samara Weaving, Spike Jonze, Max Minghella és a RHCP basszusgitárosa, Flea is.

A sziget szellemei – premier: január 26.

Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt tizenöt év egyik legelismertebb trióját alkotta az Erőszakik (In Bruges) című gengszterfilmben Martin McDonagh rendező, valamint a két főszereplő, Brendan Gleeson és Colin Farrell. Örömteli hír a rajongóknak, hogy a Három óriásplakát Ebbing határábant is jegyző drámaíró-rendező, a Joker 2-be már leszerződött színész, illetve a nemrég a Pingvin bőrébe bújt Farrell újra összeállt egy egészestés mozi erejéig.

A sziget szellemei az 1920-as évek ír polgárháborújának idején, egy aprócska szigeten játszódik, a cselekmény mindössze néhány napot ölel fel. Hőseink évtizedes cimborák, egyikük azonban hirtelen véget vet barátságuknak. Társa mindent megtesz, hogy helyrehozza kapcsolatukat, ám folytonos próbálkozásai egyre élesebb szituációkba torkollnak.

Kopogás a kunyhóban – premier: február 2.

Ha az évet klasszikus Guy Ritchie filmmel kezdjük, február tipikus Shyamalan mozival indul: a Kopogás a kunyhóban rejtélyes csavarra, végső gegre épülő feszült horrornak mutatkozik. A Paul Tremblay regényét adaptáló mű főhősei önfeledt családi nyaralásra indulnak, magányos erdei faházban szállnak meg. Kikapcsolódásukat azonban látomástól hajtott fegyveresek zavarják meg: az apokalipszis négy küldöttje, ahogy magukat hívják, elmondásuk szerint jól felfogott kötelességből, a világ megmentése érdekében áldoznák fel egyiküket. A szülők kislányuk jelenlétében próbálnak szembeszállni a többek közt Dave Bautista és Rupert Grint alakította túszejtőkkel.

A bálna – premier: február 16.

Darren Aronofsky a Rekviem egy álomért, a Fekete hattyú és az Anyám! után újabb megható történettel jelentkezik: Charlie, a 270 kilós özvegy angoltanár évek óta depresszióban szenved. Hosszú ideje ki sem tette a lábát otthonról, online tartja óráit, míg tizenéves lánya elhagyta és barátjához költözött. A Brendan Fraser alakította férfi úgy érzi, nem sok ideje maradt, ezért változtatni szeretne életén, mindenekelőtt újra közel kerülne lányához. Egyetlen barátja, aki segítene neki kikecmeregni a gödörből, Liz maradt. Utóbbit és a kamasz lányt Hong Chau (Watchmen sorozat), valamint a Stranger Things üdvöskéje, Sadie Sink játssza.

Renfield – premier: április 6.

Egyelőre vajmi keveset tudunk Chris McKay kiforgatott Drakula rendezéséről, a finoman csöpögtetett információk alapján viszont máris elnyerte érdeklődésünket a film. Nicolas Cage friss interjúiban hosszan ecsetelte, hogyan építette fel saját pop-art Drakula karakterét. A szigorú korhatár-besorolású film címszereplője azonban nem ő, hanem a vámpír gróf lakája, a Nicholas Hoult megformálta Renfield. aki a történet szerint Awkwafina közlekedési rendőr karakterével szűri össze a levet.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

(A képek forrása: People magazin)

Indiana Jones és a sors tárcsája – premier: június 29.

Harrison Ford utoljára ölti magára Indiana Jones kalapját, hogy 1969-ben, az USA és a Szovjetunió űrversenyének csúcskorszakában ismét világot átívelő kalandra induljon. A forgatás Szicíliában, valamint London, Glasgow és North Yorkshire utcáin zajlott, néhány flashback jelenet során pedig II. világháborús vagy harmincas évekbeli környezetbe kerülünk majd. Örömteli hír a rajongóknak, hogy az előzetes alapján pont olyan igényesen sikerült megfiatalítani a nyolcvan éves színész arcát, amint azt Ford korábbi nyilatkozatában ígérte.

Ford mellett Phoebe Waller-Bridge (Fleabag), Mads Mikkelsen (Még egy kört mindenkinek), Toby Jones (Suszter, szabó, baka, kém) és az Unchartedben nemrég szintén felbukkanó Antonio Banderas alakítják a főbb szereplőket. Steven Spielberg átengedte a rendezői széket James Mangoldnak (Az aszfalt királyaiÉszvesztő), csupán executive producerként vesz részt a munkálatokban George Lucas oldalán, a filmzenét viszont ismét John Williams komponálta.

Oppenheimer – július 20.

Christopher Nolan mindig is a klasszikus moziélmény, az analóg technikák és a visszafogott, ún. láthatatlan CGI híve volt. Ennek jegyében dolgozta fel az atombomba egyik feltalálójának életét és a fegyvert fejlesztő Manhattan Projekt munkálatait. Elmondása szerint zord időjárási körülmények között, digitális effektek segítsége nélkül idézték meg az atombomba hiroshimai bevetése előtt ütemezett Új-Mexikóban végrehajtott tesztet is. A történelmi-életrajzi opusz főhősét Cillian Murphy, a fizikus kommunista elkötelezettségű feleségét pedig Emily Blunt formálja meg. Vászonra kerül továbbá Matt Damon, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Gary Oldman, Kenneth Branagh, Rami Malek, Jack Quaid és Casey Affleck.

Ti melyik filmeket várjátok leginkább 2023-ban? Írjátok meg saját választásaitokat kommentben!