A 2019-es GDC-n a Google bemutatta a Stadiát, a játék jövőjét, ami a kaliforniai cég szerint alapvetően megváltoztatja azt, ahogyan játszunk. A bemutató igen látványos volt. Azáltal, hogy az Assassin’s Creed: Odyssey a techóriás szerverein található, nem pedig a tényleges hardveren, a Ubisoft alkotása ugyanolyan jól futott egy okostelefonon, mint egy tableten vagy egy alsó kategóriás laptopon. Tavaly év végén a streaming szolgáltatás 14 európai államban  rajtolt el, Magyarország kimaradt, azonban ez akkor még nem is volt akkora baj. A premier után ugyanis elindult a panaszáradat, hogy a tartalom kevés, ami alapvetően nem tetszett a Founder’s Edition megvásárlóinak és azoknak, akik látták, hogy mit kínál(t) az egykori OnLive és a mostani GeForce Now. Idén november végén azonban, mint derült égből a villámcsapás, jött a hír, hogy a Stadia elindul Magyarországon, mi pedig le is teszteltük, hogy tudjátok, mit kínál a Google kis hazánk elkötelezett játékosainak!

A Stadia regisztrációja rendkívül egyszerű: e-mail (természetesen Gmail), Stadia név, avatar, fizetési adatok megadásával, és az ÁSZF elfogadásával kezdődik minden, innen pedig rögtön az áruházban találjuk magunkat. A Stadia áruháza a kezdetekhez képest jelentősen kibővült: a Stadia Pro-előfizetők jelenleg több mint harminc játékot húzhatnak be, melyek között olyan címek találhatók meg, mint a teljes Steamworld-sorozat, a Hitman első és második évadja, az Everspace, a Playerunknown’s Battlegrounds, a Dead by Daylight, a Little Nightmares, a Jotun vagy éppen a Human: Fall Flat Stadia Edition. A teljes katalógus ennél jóval bővebb és olyan játékokat is tartalmaz, mint az Assassin’s Creed: Valhalla, vagy a csütörtökön megjelenő Cyberpunk 2077. A Pro előfizetés havonta 2990 forintba kerül, de ezért állandóan bővülő játéklistát kap az ember, amit bármely eszközén élvezhet, legyen az telefon, tablet, vagy notebook/PC: ez a Google állítása.

stadia-infographic.png

A legfontosabb kérdés az, hogy milyen a játékélmény?

Jó! A Stadiát a Google saját kontrollerével próbáltuk ki, amelyért egy nagy köszönet illeti a techóriást és a hazai képviseletet. Márcsak azért is, mert a Stadia saját irányítóját hazánkban egyelőre nem lehet még megvásárolni, azonban a Stadia működik a legelterjedtebb kontrollerekkel (Xbox 360, Xbox One, PS4, Nintendo Switch Joy-Con), így bárki zavartalanul élvezheti a szolgáltatást, aki ezek közül rendelkezik valamelyikkel. A Stadia kontroller kifejezetten kényelmes, igaz, a Stadia appal való összekapcsolása egy kicsit körülményes, de ha ezt sikerül megtenni, akkor már semmi nem állhat a játék útjába.

wasabi-green-google-stadia-controller.jpg

A halványzöld változat kifejezetten kellemes árnyalattal (wasabi green) rendelkezik, felül sima, alul textúrált a borítás, így izzadt tenyérben sem csúszkál. USB Type-C csatlakozója van, a telefonnal Wifi mellett kábellel is használható. Jack csatlakozó és mikrofon is van rajta van. A gombok szinte mindegyike megfelelő nyomásponttal rendelkezik, az analóg karok pedig nagyon jók. Egyedül a D-Pad tervezése hibádzik, kicsi a mérete, nincs meghatározott nyomáspontja, és nem áll ki eléggé a házból, de ezt leszámítva az egész jól össze van rakva.

A Stadiát több játékkal és több konfiguráción is teszteltük. Egy 2017-es Acer Nitro laptopon, vezetékes internettel, böngészőből indítva a Sniper Elite 4-et tökéletesen sima, akadásmentes játékot kaptunk, gyönyörű grafikával. Igaz, a Google-segítség nálunk még nem működik, így elakadás esetén nem lehet segítséget kérni, de ez talán nem akkora baj, nem igaz? Sokkal nagyobb a sikerélmény, ha magunk oldjuk meg a felmerülő problémákat, mintha videót néznénk meg róluk.

A másik tesztalany egy sima, mezei consumer HP irodai laptop volt, egy nyolcadik generációs Intel i5 procival, 8 GB RAM-mal és egy alaplapi Intel HD620-as VGA-val. Ez nem egy erőgép, ezt el kell ismerni. Ennél a gépnél egy Telenor 4G-s otthoni mobilnetet vetettünk be a próbához: a Sniper Elite 4 itt is élvezhető sebességben futott, azonban a sávszélesség ingadozása közben már pixelesedni kezdett a kép, a Stadia figyelmeztetése felvillant, hogy a játék kiléphet, de ez nem történt meg egyszer sem a próba alatt: a Google Stadia technikai alapjai jól megtervezettek.

data-center-one-blue.jpg

Wifin egyébként óránként nagyjából 20 giga adatforgalmat generál a Stadia, ami a Telenor legnagyobb otthoni mobilnetes csomagjával hét órányi játékot jelent: emiatt inkább ajánlott a vezetékes net használata. Telefonon, Wifin azonban a játék nem indult el, percekig csak pörgött az "internet-kapcsolat ellenőrzése" felirat. Mobilnetre váltva a Stadia-exkluzív Gylt már szépen futott: lehet a Stadia kontrollerével is irányítani, de azt a megoldást is választhatjuk, hogy az irányító teljes gombkiosztását a kijelzőre tesszük, így nem szükséges azt mindenhova magunkkal hurcolni. Ez a megoldás azonban zabálja a mobilnetet, így inkább a korlátlan csomaggal rendelkezők tudnak majd okoskészüléken játszani.

Összeségében látszik, hogy a Google az elmúlt egy évben rengeteget dolgozott azon, hogy a korábbi kritikákra mindenki – a kezdetek óta és a jövőben előfizető – számára megfelelő választ adjon. A Stadia úgy tűnik, hogy tényleg képes forradalmasítani a játékot. Az áruház teljesen magyarul szól hozzánk, átlátható, logikus felépítéssel rendelkezik, szuper akciókat is lehet találni: a Tom Clancy’s Ghost Recon: Breakpointot és az NBA 2K21-et jelenleg hatalmas kedvezménnyel, 3328 Ft-ért lehet megvásárolni, ráadásul az első Pro-játék megszerzésével egy 3000 Ft-os kupon is jár. Ha nem féltek egy kis kísérletezéstől, érdemes beregisztrálni a Stadiára, mellyel egy hónapnyi Pro-tagságot is ingyen kaptok, így semmit nem veszítetek. Találkozunk a Stadián!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!