Október 1-jén érkeznek a havi ingyenes PS Plus-játékok, melyek ebben a hónapban a The Last of Us Remastered, illetve az MLB The Show 19 lesznek. Előbbiről olvashattok most tőlünk egy rövid ajánlót.

The Last of Us. Sokak számára nem egyszerűen egy játék, hanem A JÁTÉK, a hetedik konzolgeneráció legjobb exkluzív címe. A Naughty Dog 2011-ben jelentette be a programot, mely két évvel később, a PS3 életciklusának utolsó hónapjaiban jelent meg, hogy történetével, karaktereivel, a világával lenyűgözze a játékosokat és a kritikusokat. Ez pedig meg is történt, hiszen a Naughty Dog alkotása minden idők egyik legjobban értékelt és legtöbbet díjazott címe lett, a maga több mint 240 Év Játéka kitüntetésével.

Ezeket a díjakat pedig abszolút meg is érdemelte. A The Last of Us ugyanis egy elképesztő utazásra invitált és invitál, melyben rengeteget lehet gondolkodni a történeten. Már a játék eleje is megdöbbentő, amit nem sokan mertek volna bevállalni, de a Naughty Dog megtette. A főszereplő Joel együtt menekül kislányával és testvérével egy meg nem nevezett káosz közepén, mikor egy ellenőrzőponthoz érve egy katona lelövi Sarah-t, Joel kislányát… A bevezető képsorok után a játék ugrik 20 évet az időben, és megismerjük a jelent, amelyben a világ lakosságának a felét kiirtotta a cordyceps gombafertőzés, a másik felét pedig átalakította vérengző „mutánsokká”, akik pedig életben maradtak, elzárt településeken élnek, karanténok között. Joel, aki nem felejtette el kislányát, csempészként dolgozik, a karanténon túli területekre megy ellátmányért, fegyverért, azonban egy megbízás gyökeresen megváltoztatja életét: feladatul kapja, hogy egy Ellie nevű kislányt csempésszen ki Bostonból…

Innen indul az igazi kaland, melyben Joelnek és Ellie-nek végig kell utaznia Amerikán, hogy megtalálják az emberiség feltámadását hirdető csoportot, a Szentjánosbogarakat. A The Last of Us valójában egy road movie, az események négy évszakon és egy teljes földrészen keresztül tartanak. A The Last of Us a felszínen egy egyszerű akció-kalandjáték, de a mélyben egy hihetetlenül jól megírt történet és egy olyan világ van, amit a The Last of Us premierjéig soha, sehol nem láthattunk. Amerika romokban hever, a természet már régen átvette az uralmat az épített környezet felett, ebben a világban pedig nem is a fertőzöttek jelentik az igazi veszélyt, hanem a túlélők. „Ember embernek a farkasa” – tartja a több évszázados mondás, és a The Last of Us esetében ez különösen igaz. Az emberek szórakozásból, nyereségvágyból gyilkolnak, a fertőzöttek pedig ösztönből. Joelnek és Ellie-nek azonban nem egyedül kell szembenéznie a veszélyekkel: időről-időre társak csatlakoznak hozzájuk, vagy hagyják el őket, úgy, ahogy a dramaturgia megkívánja.

Ez a dramaturgia pedig tökéletes: a The Last of Us kb. 15-20 órányi játékidőt kínál, nem beszélve a Left Behind címet viselő egyjátékos DLC-ről. A The Last of Us Remastered egy teljes pakkban mutatja meg az előzményeket, mielőtt február 21-én megjelenik a 2016-ban bejelentett The Last of Us: Part 2. A The Last of Us és a Left Behind egy érzelemdús, elgondolkodtató, sokszor megdöbbentő történetet mesél el, amely nem véletlenül lett milliók azonnali kedvence, és amelynek folytatásáért milliók kiáltottak, már jóval a The Last of Us: Part 2 hivatalos leleplezése előtt. Ez egy olyan kaland, amit egyszer az életben mindenkinek meg kell tapasztalnia, végig kell játszania, hiszen felejthetetlen élményt kínál, a szó minden értelmében.