A PC Guru szerkesztősége már felsorakoztatta a maga 2021-es toplistáját, de ideje, hogy kiderüljön, idei szavazásunk során az egyes kategóriákban melyik címeket szavaztátok meg Ti a legjobbnak, és persze az, hogy ki lett a Scarlet Nexus-sajtócsomag szerencsés gazdája. További huzavona nélkül lássuk, hogy a PC Guru olvasói szerint melyik játékok kerültek be 2021 legjobbjai közé!

Az Év Akciójátéka

Az idei évben sem szenvedtünk hiányt akcióból, azonban egyértelmű nyertest, ezúttal úgy tűnik, nem tudunk koronáznunk, ugyanis a roguelike elemekkel megfűszerezett Returnal és a Far Cry 6  is pontosan ugyanannyi szavazatot kapott, amiket a dobogó másik két fokán az Arkane macska-egér játéka, valamint a Turtle Rock Studios zombis lövöldéje követ.

Az Év Szerepjátéka

Az RPG-rajongók idén sem panaszkodhattak, hiszen rengeteg újdonság hullott az ölükbe, melyek közül úgy tűnik, hogy a NieR-sorozat kacifántos néven visszatérő, és kicsit megújult elődje vitte el az aranykupát. De szorosan a nyomában volt a Capcom szörnyvadászós sorozatának új felvonása, és Jagami Takajuki kalandjának folytatása is.

Az Év Csalódása

Nem meglepő módon a Rockstar Games eléggé megosztó külsővel és tartalommal, valamint rengeteg hibával visszatérő klasszikusai törte össze idén a legtöbb játékos szívét, de azért a Battlefield-sorozat szintén elég felemásra sikerült új része, és a Konami katasztrófálisan rajzolt free-to-play focis játéka is bekerült a három "legjobb" közé.

Az Év Sportjátéka/Szimulátora

A száguldás vagy épp a sportok szerelmesei is jó évet zártak, hiszen az előkelő első helyen végzett Forza Horzion 5 megérkeztével egy Mexikó ihlette játszóteret vehettek birtokba, a Milestone a második helyet elfoglaló alkotásában pedig kedvenc játékautóik volánja mögé ülve gyerekkorukat is felidézhették, de az EA elmaradhatatlan focis sorozatának új epizódja is sikeresen felkúszott a harmadik helyre.

Az Év Stratégiai Játéka

A hódítás vagy épp gondosan megtervezett hadjáratok kedvelői sem maradtak hoppon 2021-ben, hiszen végre folytatódott az Age of Empires-sorozat, melynek új része el is foglalta az első helyet, nyomában az Amplitude, az emberiség történelmét újraíró alkotásával, a dobogó utolsó fokára pedig végül a Four Quarters pixeles, kártyákkal operáló műve jutott fel.

Az Év Indie játéka

A független címek közül is kijutott idén a gyöngyszemekből, élükön az Ember Lab varázslatos, szellemekkel suttogó kalandjával, amit a Titan Souls alkotóinak szárnyas, kaszás lélekvadásza követett, a bronzérmet pedig végül egy  érdekes, valós idejű interaktív thriller szerezte meg.

Az Év Exkluzív játéka

Minden platform mellett nagy érv a rájuk megjelenő exkluzív címek száma és minősége, amiből így év végére a Microsoft táborának bőven kijutott PC-n és Xboxon egyaránt. Nem is meglepő tehát, hogy a Forza Horizon-sorozat és Master Chief legújabb kalandja vitte el az első két helyet, a harmadikat pedig az Age of Empires várva várt visszatérése szerzezte meg magának.

Az Év Puzzle-Platformer játéka

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a puzzle-platformer kategóriában az idei The Game Awards legrangosabb elismerését bezsákoló It Takes Two ragadta magához elsöprő többséggel az aranyérmet, ami mögött a Graceful Decay optikai illúziókkal és fejtörőkkel teli műve szerezte meg a másik helyet, valamint a dobogó legalsó fokán Chicory festői és imádnivaló kalandja is elfoglalta megérdemelt helyét.

Az Év Verekedős játéka

Idén kivételesen nem a BANDAI NAMCO Entertainment, hanem a SEGA örvendeztette meg az anime-rajongókat a Demon Slayer adaptációjával, ami olyan jól sikerült, hogy az aranyérmet is megszerezte magának a listánkon, de szorosan a nyomában volt a Guilty Gear-sorozat új része is, valamint nem sokkal maradt le a Nickelodeon legismertebb rajzfilmfiguráit összeeresztő bunyós alkotás sem.

Az Év Multiplayer játéka

Aki nemcsak egyedül szereti róni a virtuális világokat, vagy épp tizedelni a katonákat, zombikat, szörnyeket és egyéb célpontokat, annak is bőven kijutott idén a multis címekből. A legkedveltebb úgy tűnik a Turtle Rock Studios alkotása lett, melyben Ridden hordáktól tisztíthatjuk meg a bolygót, de a Monster Hunter-sorozat népszerűsége is töretlennek bizonyul, valamint a legújabb Call of Duty-játéknak is sikerült még a harmadik helyre felkúsznia.

Az Év Játéka

Végül elérkeztünk a legnagyobb kitüntetésig, ami az idei év legjobb játékát illeti. A "legjobb" persze relatív fogalom, és nehéz is ennyi műfajból egyetlen játéknak odaítélni ezt a címet, de a szavazatok alapján elég nagy fölénnyel Ethan Winters viszontagságainak folytatása viheti haza a 2021-es Év Játéka kupát, olyan címeket utasítva maga mögé a dobogó másik két fokára, mint a Playground Games legújabb kilométerfaló játszótere, és Alex Chen szívszorító története.

Köszönjük minden olvasónak, hogy szavazatával hozzájárult toplistánk elkészítéséhez. Reméljük, 2022 is hasonlóan termékeny év lesz, és már most alig várjuk, hogy megtudjuk, mik voltak a személyes kedvenceitek. Ha úgy gondolod, hogy kimaradt egy számodra kedves játék a díjazottak közül, ne habozz, írd meg hozzászólásban!

2021 végét érintő összefoglalóinkat ezen a linken keresztül összegyűjtve is eléritek!