A minapi trailert azért érte a legtöbb kritika, mert nem mutatta meg, milyen is lesz a Mass Effect: Andromeda játékmenete. Azóta persze elég sok minden kiderült a játékról (lásd: kapcsolódó hírek), de ezek mindegyikét csak szóban közölték. Tény, mozgásban eddig kétszer láttuk az Andromedát, egyszer egy félkész állapotban, másodszor 4K-s felbontásban – legközelebb pedig decemberben fogjuk.

Szóval nem csoda, ha az emberek kissé szkeptikusak a már sokszor felröppent márciusi megjelenéssel kapcsolatban. Hiszen addig fél év sincs már hátra, mi mégsem láttunk igazán érdemleges videót a játékból. Ezt tetézi, hogy az EA akár fél évet is hajlandó lenne halasztani, ha az kell egy jó játék elkészítéséhez – ez utóbbi miatt mondjuk mi nem fogunk a kardunkba dőlni.

Nos, az EA, a BioWare, a Dark Horse és az Amazon után most az Amazonon kereszttül a Microsofttól kaptunk (hibás évszámmal felvértezett) utalást arra, hogy a Mass Effect: Andromeda valóban márciusban jelenik meg. Az Amazonon bukkant fel az alanti promóciós kép, ami szintén az év harmadik hónapját hirdeti, méghozzá 21-ét. Ez napra pontosan ugyanaz, ami a Dark Horse-tól kiszivárgott.

mass-effect-andromeda-xbox-one.jpg

A kérdés az, hogy ha valóban valami miatt el kell csúsztatni a játékot, arról a döntést mikor fogja meghozni az EA. Ugyan legutóbb azt mondták, hogy elégedettek a játék készítésének menetével, és egyelőre nincs okuk eltolni a megjelenést, de ha végül mégis emellett döntenek, akkor azt valószínűleg hamarosan meg kell lépniük.

Mert ugye ez a többi cégnek is fájhat. Készül könyv és képregény is, ezek a jelek szerint a játék megjelenésének napján kerülnének a boltok polcaira, ami logikus, mégsem jöhetnek ki fél évvel a hype-vonat kifutása előtt. Ha az EA eltolja az Andromedát, ők is kénytelenek lesznek csúsztatni. És ki tudja még, hány cég üzleti tervében szerepel az Andromeda, amit felboríthat az EA.

Persze nyilván minden cégnél van vészterv, és azt sem feltételezem, hogy az EA úgy kötött szerződéseket, hogy abba nem foglalta bele a kitétel, amely szerint „a változtatás jogát fenntartjuk” (persze nem így, csak ez a lényeg). De akkor is, a Mass Effect immár egy hatalmas franchise, amikhez rengeteg terméket kapcsoltak hozzá, így, ha változás lesz a menetrendben, arról az EA nem dönthet az utolsó pillanatban. Szóval, ha valóban nem jön ki a Mass Effect: Andromeda márciusban, arról szerintem még idén értesülni fogunk, legkésőbb 2017 legelején.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!