Közeleg az év vége, úgyhogy eljött az ideje, hogy összefoglaljuk nektek az elmúlt év fontosabb eseményeit a megszokott, négyrészes cikksorozatunkban. A harmadik felvonás természetesen 2016 harmadik negyedéről, július-augusztus-szeptemberről szól. Hírekben és izgalmakban nem volt hiány, lássuk, mi történt az év második felében.

Július

Július elején is kitört egy nagyobb botrány, ami a CSGOLotto oldalhoz kapcsolódik. A szájtot két youtuber saját csatornáján reklámozta, de aztán kiderült, hogy Trevor A. Martin és Tom Cassel a tulajdonosa a szerencsejátékokkal foglalkozó oldalnak. Miután ezt a H3H3 kinyomozta, Martin kijelentette, hogy soha nem titkolta érdekeltségét, de miután a titok kiderült, elkezdte átszerkeszteni a videói leírását, illetve egyes anyagokat priváttá tett. Mivel Floridában az illegális szerencsejáték szervezése bűncselekmény, Martin jogi képviselőt fogadott, illetve egy újabb videóban kért bocsánatot nézőitől, de nem a legjobb formában. A felzúdulás csak még nagyobb lett, így Martin törölte ezt a videóját, emiatt a rá adott kommentek is semmivé lettek. Igazi, úriemberhez méltó megoldás volt…

Az Evolve hosszú szenvedés után ingyenessé vált, ami után azonnal megugrott a népszerűsége, egészen a Steam ranglistájának 9. helyéig sikerült feltornáznia magát, sőt, még egy kooperatív kampányküldetést is kapott. Sajnos azonban ez sem mentette meg a játékot: pár hónappal később a Turtle Rock bejelentette, hogy a játékot kiadó 2K ügy döntött, hogy lehúzza a rolót.

Júliusban is folytatódott a Pokémon GO őrület: egy férfi a felesége szülőágya mellett fogott el egy virtuális zsebszörnyet, amerikai tengerészgyalogosok pokémon helyett egy gyilkost kaptak el, illetve a játék népszerűsége a premiert követően is szárnyalt, amit persze a bűnözők is megpróbáltak kihasználni, fertőzött Pokémon GO telepítőcsomagokat helyeztek el a torrentoldalakon. A sikernek azonban nem mindenki örült, egy török imám a játék betiltását követelte. Sajnos a játék emberéleteket is követelt: egy 18 éves fiatalt Guatemalában lelőttek, miután barátjával behatolt egy házba, hogy ott kapjanak el egy állatot.

A Nintendo július közepén jelentette be, hogy ismét kiadja a legendás NES-t, vagyis Nintendo Entertainment System-et. Az 1983-ban megjelent konzol új változatán 30 játék kapott helyet, olyan legendás címek, mint a Super Mario Bros, a Castlevania, a Donkey Kong, vagy a Final Fantasy. A megjelenés után a kis konzolt mi is kipróbáltuk.

A hónap utolsó fontosabb híre volt, hogy nem emeltek vádat a Kingdom of Amalur fejlesztői ellen. A gyanú szerint 75 millió dollárnyi állami támogatást sikkasztottak el a 38 Studios vezetői, a nyomozás 2012-ben indult. Idén nyáron jutott el az eljárás arra a pontra, hogy a Rhode Island Állami Rendőrség kijelentette, hogy nem találtak elég bizonyítékot ahhoz, hogy a vádemelés megkezdődhessen.

Augusztus

Augusztus elején a PS4 konzolon még mindig nem jelentek meg a Fallout 4 modok, amiket PC-n már a premier óta, Xbox One-on pedig júniustól élvezhettek a rajongók. A Bethesda megszabott ugyan néhány feltételt a modifikációkat illetően, de később egy Twitter-üzenetben közölte a felhasználókkal, hogy a „folyamat még értékelés alatt áll.” Később a Sony közölte, hogy semmilyen módon nem engedi meg, hogy a rendszerbe belenyúljanak a játékosok. Pete Hines erre reagálva kijelentette, hogy alternatív megoldásokon dolgoznak a Bethesdánál.

Napvilágot látott az a pletyka, hogy a StarCraft HD Remaster kiadást kaphat, új Disney játékok kerültek be a GOG kínálatába, és bejelentették a Sudden Strike 4-et, ami egy magyar fejlesztésű játék, és a régóta várt Persona 5 európai premierdátumot kapott, aminek a startját a kiadó később megint elcsúsztatta (2017. április 4-re). A hónap közepén megjelent a szintén magyar fejlesztésű Meridian: Squad 22.

A nyár utolsó hónapjának központi szereplője a No Man’s Sky volt. A megjelenés előtt valaki megszerezte a játékot és elkezdett videókat feltölteni róla a netre, amit persze a fejlesztők nem vettek jó néven. A premier után kiderült, hogy a játék hibásan jelent meg, de ennek ellenére a Steam legjobban nyitó címe lett, majd onnan villámgyorsan hullott a mélybe

Az újrakiadások bejelentése augusztusban sem állt le, először az Assassin’s Creed: Ezio Collection tűnt fel, majd a LEGO Harry Potter Collection léte látott napvilágot. A Criterion pedig bejelentette, hogy egy ideig nem lesz új Burnout játék, de a Gran Turismo Sport is csak 2017-ben érkezik.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Szeptember

A hónap első napján arról kaptunk hírt, hogy a British Telecom beperelte a Valve-et, mert az állítólagosan megsértette szabadalmait, például azzal, hogy a Steam harmadik féltől származó termékeket juttat el a felhasználóihoz. Ugyanezen a napon a Valve bejelentette, hogy a HTC Vive alapján saját, vezetéknélküli VR-szemüveget készít.

A Nintendo mindig is híres volt arról, hogy aktívan védi szellemi termékeit, így a GameJolt nevű oldal kénytelen volt eltávolítani 562 böngészőből futtatható játékot, amik igy vagy úgy, de a nagy N-hez kapcsolódtak. A No Mario’s Sky azonban megúszta a razziát, mert kapott egy újradizájnolást, így emiatt már nem szólhattak a Nintendo jogászai.

Mindenki kedvenc zombisorozata nemcsak a TV-n tette tiszteletét egy enyhén őrült Nagennel, de az is kiderült, hogy PC-re is visszatér a Telltale játéka, egy újabb, ötrészes évaddal. Később az is kiderült, hogy az új felvonás nem jelenik meg PS3-ra és Xbox 360-ra.

Miután megjelent a World of Warcraft Legion című kiegészítője, a Blizzard legendás játéka ismét szárnyalni kezdett, az expanzióért a játékosok és a kritikusok is oda meg vissza voltak. Azok akik DVD-n megvásárolták a Warcraft filmet, ingyen megkapták a World of Warcraft: Battle Chest-et. A Blizzardhoz kapcsolódó hír volt, hogy hosszú évek után a Battle.net-nek új nevet adtak. Egy másik MMO, a Star Trek Online pedig konzolra költözött.

Szeptemberben jelentette be a Team ICO, hogy késik a The Last Guardian és a South Park: The Fractured but Whole premierjét is elhalasztotta az Ubisoft. A ReCore pedig, ami a Microsoft Play Anywhere programjának első darabjaként jelent meg, nemcsak hogy nem biztosította azt a játékélményt, amit sokan elvártak tőle, de még fájdalmasan lassan is töltött. A Recore-t a kritikusok utálták, a Forza Horizon 3-at azonban imádták, ami demót és rengeteg zenét is kapott.

Hosszú évek várakozása után életjelet mutatott a Beyond Good & Evil 2. Képeket és újabb képeket kaptunk, majd hivatalosan is bejelentésre került a játék, ami állítólag Nintendo Switch exkluzív lesz

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Fontosabb megjelenések:

  • Inside - 2016. július 09.
  • Ghostbusters - 2016. július 12.
  • I am Setsuna - 2016. július 19. 
  • The Banner Saga 2 (PS4/XONE) - 2016. július 29.
  • No Man's Sky - 2016. augusztus 12.
  • F1 2016 - 2016. augusztus 19.
  • Deus Ex: Mankind Divided - 2016. augusztus 23.
  • Master of Orion - 2016. augusztus 25.
  • World of Warcraft: Legion - 2016. augusztus 30.
  • NHL 17 (PS4/XONE) - 2016. szeptember 13.
  • Bioshock: The Collection - 2016. szeptember 13.
  • Dead Rising - 2016. szeptember 13.
  • Pro Evolution Soccer - 2016. szeptember 15.
  • NBA 2K17 - 2016. szeptember 20.
  • Forza Horizon 3 - 2016. szeptember 27.
  • FIFA 17 - 2016. szeptember 29.