Ahogy arról korábban hírt adtunk, a Sony május-június során nemzetközi szinten átstrukturálta a PlayStation Plus előfizetést, melynek részeként lényegében összeolvasztotta azt a korábban különálló PS Now szolgáltatással, majd három csomagtípusra bontotta szét a lehetséges előfizetési opciókat. A június végi magyar indulás óta intenzív tesztelésnek vetettem alá az így elérhetővé vált újdonságokat, és elérkezett az idő, hogy összehasonlítsam, melyik csomag kinek éri meg a legjobban.

tiers.jpg

A sort az Essential nyitja, mely lényegében ugyanazt kínálja, mint az eddigi PlayStation Plus előfizetés. Hozzáférés a másokkal való online játékhoz, havi három ajándék játék, felhő alapú tárhely a mentéseknek, az akciók során pedig bónusz kedvezmények. Ahogy a neve is jól mutatja, ez a legalapvetőbb, már-már kötelező csomag, amennyiben szeretnénk a maximumot kihozni a megvásárolt PS4/PS5 konzolból, havi 2700, háromhavi 7500 vagy éves 18 000 forintos áron.

20220712200841.jpg

Lássuk az extrákat

A következő lépcsőfok az Extra, mely az Essential összes előnye mellett már tekinthető valamennyire a Game Pass konkurensének is. Ezen a szinten ugyanis az alapcsomagban is elérhető PlayStation Plus Collection címein felül már egy több száz, bármikor letölthető PS4/PS5-ös játékot tartalmazó katalógushoz is hozzáférést kapunk. A lista elég impozáns, lényegében megtalálhatunk szinte minden olyan címet, amelyek “kötelezőnek” számítanak, ideértve a God of Wart, a Horizon Zero Dawnt, az inFamous Second Sont, a Ghost of Tsushima-t, a Death Strandinget, PS5-ön pedig már a Returnalt és a Demon’s Souls felújítását is. A felhozatal ráadásul rendszeresen változik és bővül, többek között a Ubisoft+ Classics integrációnak köszönhetően is, melynek révén a francia cég olyan játékai is az Extra csomag részét képezik, mint az Assassin’s Creed Valhalla, a Starlink vagy a Far Cry-sorozat klasszikus felvonásai. Az Extra ág elsősorban akkor éri meg, ha valakinek a tartalmazott impozáns lista egy jó része kimaradt, esetleg friss konzoltulajdonos, és gyorsan, viszonylag olcsón szeretne egy komplett gyűjteményhez hozzáférést szerezni. PS5-tulajdonosoknak egy fokkal talán jobban megéri, számos játék ugyanis exkluzív számukra, mint például furcsa módon az Uncharted 4: A Thief’s End is, pedig a Legacy of Thieves-kollekción kívüli, PS4-es Lost Legacy, illetve a Nathan Drake Collection elérhető PS4 tulajok számára is. Az Extra csomag ára havi 4200, háromhavi 12 400 vagy évi 30 000 forint.

Prémium bánásmód?

Ezt követi a legcombosabb, a Premium konstrukció, melynek megítélése már kissé összetettebb. Itt már jár a friss játékmegjelenések egy részéhez időkorlátos próbaverzió is, valamint megnyílik a Classic Catalogue, mely magában foglalja a PS1/PS2/PS3 éra klasszikusait, amik a PS4-es játékok egy részével együtt akár streamelve is játszhatók. A streaming szenzációsan jól működik, ami nem csoda, hiszen a Sony jóval azelőtt bevásárolt ilyen technológiákból, hogy a Microsoft berkeiben egyáltalán felmerült volna az XCloud projekt. A próbálgatás során igyekeztem olyan címeket nyüstölni, amelyek meglehetősen minimális késleltetésnek engednek csak teret, mint a Motorstorm Apocalypse, a DarkStalkers Resurrection vagy a The Darkness-sorozat, és szinte semmiféle akadást, minőségbeli romlást vagy lagot nem tapasztaltam az 500 Mb/s sebességű, 5 GHz-es vezetéknélküli hálózatról. A problémás elem itt inkább a Classic Catalogue összetétele. Már a megújulás bejelentését követő véleménycikkemben is kitértem rá, hogy bármennyire is szép volt a PS Now, a katalógus logikája és egységessége bőven hagyott kívánnivalót maga után.

tekken2.jpg

Az állás pedig az, hogy a megújulás nemhogy javított volna, de pár esetben rontott is a helyzeten. Számos játék érthetetlen okokból eltűnt a PS Now katalógusához képest, mint például az eredeti Killzone-trilógia, a Resistance 3, a Metal Gear Solid 4, a God of War Origins Collection. Más sorozatok ráadásul indokolatlanul csonkák: miért nincs fent a PS3-as Ratchet and Clank-trilógia első két része, a Castlevania: Lords of Shadow, illetve a Ninja Gaiden-vonalból miért pont az első felvonások maradtak ki? Az összkép meglehetősen hasonlít a nagyobb filmes streaming szolgáltatók kínálatára, tehát, ha egy nagyobb, frissebb név jut eszedbe, annak valamelyik részét jó eséllyel megtalálod a kínálatban, mellette pedig találni fogsz egy nagy adag váratlan meglepetést is (Quantum Theory, meglepően sok Warriors-játék, Alone in the Dark: Inferno). Ha viszont az a fajta rajongó vagy, aki kimondottan egy egész sorozatot szeretne átfutni, vagy egy adott alkotó teljes munkásságát, viszonylag gyorsan akadályokba fogsz ütközni.

A streaminggel kapcsolatban is van pár megkötés. PS3-as játékok esetében sajnos 720p körül van a max felbontás, a képfrissítés sebessége pedig az eredeti. A PS5-ös hardver ráadásul olyan tekintetben nem támogatott, hogy még ha egy PS4-es játék kapott is újgenerációs frissítést, csak az eredeti felbontással, textúrákkal és sebességgel streamelhető. A PC-s alkalmazáson a magyar felhasználóknak sajnos a legutóbbi próbálkozás során valamiért a rendszer még nem engedte a streamelést, és egy alkalommal még egy olyan kékhalálos összeomlást is okozott, ami után nem öt perc volt helyrerakni a gépemet. A Premium ára havi 5100, háromhavi 15 000 vagy évi 36 000 forint.

psplusnew.jpg

A sor “nyertese” így, ha lehet ilyet kikiáltani, jelenleg egyértelműen az Extra csomag. A potenciál a Premiumban hatalmas, de a Sonynak bizony még nagyon rá kell feküdnie arra, hogy méretes, egységes és átgondolt bővítésekkel hízlalja a legdrágább konstrukció kínálatát, amire a lehetőség elméletben adott is lenne. Rengeteg múlik az elkövetkező hónapok frissítésein, változásain, a megújult PS Plus ugyanis lehetne olyasmi a PlayStation-játékosok számára, ami több, mint méltó konkurense a Game Passnek. Egyelőre azonban – főleg a Premium csomag esetén – az az érzésem támadt, mintha ezt csupán azért alakították volna ki, mert minden más konkurens kínál valami hasonlót.