Közeleg az év vége, úgyhogy eljött az ideje, hogy összefoglaljuk nektek az elmúlt év fontosabb eseményeit a megszokott, négyrészes cikksorozatunkban. Az első felvonás természetesen 2016 első negyedéről, januárról, februárról és márciusról szól. Hírekben és izgalmakban nem volt hiány, lássuk, mi történt az év elején.

Január

Az év első hónapja főleg a VR-ról szólt. Egyrészt, hírét vettük, hogy késni fog az Oculus Touch, másrészt befutottak az első infók arról, milyen gépigénye lesz ezeknek a kütyüknek. Ezzel kapcsolatban először a GeForce GTX VR Ready Programról hallhattunk, majd később az Nvidia még külön is hangsúlyozta, hogy a VR-hoz hétszer erősebb gép kell, mint a normál címekhez. Mindemellett megjöttek az első – némely esetben nem megerősített – hírek az Oculus, a PlayStation VR és a HTC Vive áráról.

A Sony ekkor jelentette be, hogy rengeteg játékot készítenek PS VR-ra, az EA az Origin Accesst harangozta be, amit aztán Magyarországra is behoztak, a Microsoft pedig a Windows 10 futótűzként történő terjedésével büszkélkedett. És ekkor indította el a GOG a saját Early Access programját, az EA kivonta magát az E3 alól és 30 éves lett az első számítógépes vírus.

Távozókban sem volt hiány. Először a Half-Life-sorozat írója, Marc Laidlaw hagyta ott a Valve-et, majd a GTA kulcsembere, Leslie Benzies hagyta el a Rockstar fedélzetét. Aztán Brian Horton, a Tomb Raider művészeti vezetője és a Rise of the Tomb Raider direktora ment át a Crystal Dynamicstől az Infinite Wardhoz. Ezt követően David Gaider, a Dragon Age írója távozott a Bioware-től, majd a Bungie elnöke, Harold Ryan is lemondott.

A fail0verflow csapata részlegesen ugyan, de feltörte a PS4-et, a Valve pedig odacsapott a bundázóknak. Ez aztán az egész éven átívelő történetté terebélyesedett a CS:GO szerencsejátéknak titulált mivolta miatt – erről egy dokumentumfilmet is elkezdtek forgatni. Közben pedig a 3DM vezetője kijelentette, hogy két éven belül eltűnnek a kalózjátékok.

Egy 17 éves fiú a családi kasszát könnyítette meg, amikor 2,3 millió forintot szórt el a FIFA-ban, egy apuka pedig elhatározta, hogy véghezviszi a lehetetlent, és végigjátssza a Steamen fellelhető összes játékot. Januárban 283 címnél járt, és három éve csinálta, azóta nem hallottunk felőle.

Játékok frontján kiderült, hogy nem készül Enhanced Edition a Witcher 3-hoz (végül lett GOTY változat), bejelentették a Hitman epizodikusságát és váratlanul megjelent a Metal Gear Online.

Ebben a hónapban holtan találták a Final Fantasy XIV-ben Yugirit megszólaltató Sian Blake-et és gyermekeit. Felmerült, hogy gyilkosság áldozatai lettek. A rendőrség végül letartóztatta Blake élettársát, Arthur Simpson-Kentet, aki bevallotta, hogy ő ölte meg a nőt és két gyermekét. Sajnos egy másik halálhír is jutott januárra, ugyanis ekkor hunyt el Alan Rickman.

Filmes hírekből sem volt hiány az év elején. Egyrészt kiderült, hogy késik a Star Wars VIII és az Avatar 2, másrészt befejeződött a pár hét múlva bemutatásra kerülő Assassin’s Creed című film forgatása. Ja, és a Disney elnöke, Bob Iger kijelentette, hogy akár a végtelenségig is folytathatják az MCU-filmeket.

Február

Az év második hónapja két nagyobb balhéval nyitott. Először a Fine Bros. borította ki a bilit, amikor kiderült, hogy ki akarja sajátítani és megfejni a reakcióvideókat – viszont ez hamar elült. Aztán az Ant Simulator jogait bitorló ETeeski húzta ki a gyufát azzal, hogy a közösségi finanszírozásból származó pénzt kajára, piára és sztriptíztáncosnőkre költötte el. Plusz még a csalók is megjelentek a The Divisionban. A hó végén is ránk köszönt egy botrány, méghozzá a DotA 2 körül, amikor kirúgták Shanghai Major kommentátorát, akit Gabe Newell nyíltan seggnek nevezett.

Februárban jelentették be, hogy májusban leállnak a Dust 514 szerverei, míg a DayZ fórumát feltörték, ezzel veszélybe kerültek a jelszavak. Emellett néhányan már tudni vélték, hogy a GTA 6 csak évek múlva, PS5-re jelenhet meg.

Mindenkit megdöbbentette a 3DM bejelentése, amely szerint egy évig nem fognak játékokat feltörni, hogy lássák, hogyan hat ez a piacra. Majd az egész játékos társadalom felkacagott a Doom első dobozképét látva, amiből megannyi alternatív változat is készült. Aztán újabb meglepetés következett: bezárt a GameTrailers.

Februárban sem maradt mindenki a helyén. Dave Ranyard elhagyta a Sony hajóját, David Gaider pedig csatlakozott a Beamdog csapatához. Ezt követően a Mass Effect: Andromeda vezető írója, Chris Schlerf pártolt át a Bungie-hoz, míg Warren Spector az OtherSide Entertainmenthez csatlakozott. Közben a gyenge eladások miatt nagyobb leépítésre került sor az Activisionnál.

Ekkor derült ki az is, hogy idén nem lesz Assassin’s Creed-játék, viszont megjelenik PC-re a Need for Speed, és kiderült, hogy két ötlet is volt a Star Wars: Republic Commando folytatására. Valamint újra összeállt Kodzsima és Norman Reedus, de akkor még nem tudtuk, miért. No meg elkezdődött a Star Wars VIII forgatása.

Március

Március mindjárt azzal nyitott, hogy a HTC Vive-ból 10 perc alatt 15 ezer példány kelt el, és folytatódott a DotA 2 host-botrány. E hónap elején vált hivatalossá a Mass Effect: Andromeda késése, s nem sokkal később az Uncharted 4 premierjét is elhalasztották.

Az EA-től megtudtuk, hogy tíz évre terveznek a Star Warsszal, Roar Uthaug rendezőtől pedig azt, hogy modern akciófilm lesz az új Tomb Raider. Mindezek mellett megkezdődött az előkészítése a második Assassin’s Creed-filmnek. Azt is megtudtuk, hogy készülőfélben van a Half-Life és a Portal filmváltozata, valamint pletykálni kezdtek egy Metro 2033-filmről. És ez idő tájt jelentették be az új CG Resident Evil-filmet.

Ebben a hónapban lépett le még egy fontos ember a Bioware-től Cameron Harris személyében, és John Farjay, a Bear Simulator fejlesztője is bedobta a törülközőt a játék körüli drámák miatt. Aztán meg bezárt a Lionhead, ezzel a Fable Legends is törlésre került.

A Doom megkapta a rajongók által megszavazott új borítóját, aztán jött az Nvidia fiaskója: kiadtak egy olyan drivert, aminek telepítése után a gépek nem indultak el. Ezt követően meg kiderült, hogy csak jövőre jön a dobozos Hitman, a Windows 10 pedig engedély nélkül kezdte el telepíteni önmagát.

Az AMD is beszállt a VR-versenybe, a HTC Vive-ról pedig kiderült, hogy nem kap exkluzív játékokat, valamint ekkor hallhattunk először a konzolról, amit ma már PS4 Pro néven ismerünk. Eztán a Sony hibázott egy nagyot, amikor véletlenül ingyenesen kezdte osztogatni a Fallout 4-et PS4-re. Emellett a Golden Joystick is kiverte a biztosítékot, amikor Dark Souls kódokat adott ingyen, de a dolog kicsit félresiklott.

Márciusban jött a hír, hogy a Nintendo az év végén leállítja a Wii U gyártását, és sajnos ebben a hónapban hunyt el Gróf András, magyar techguru. Ráadásul az Evolution Studios bezárása is erre a hónapra esett. Az F1 mindeközben rászállt a modderekre, és az ARK: Survival Evolved is bajba került egy peres ügy miatt. Ezt követően meg a Valve-ről derült ki, hogy megsértették Ausztrália kereskedelmi törvényeit, végül pedig az Overwatch verte le néhány embernél az ékszíjat, mert szerintük túl szexi volt Tracer győzelmi beállása.

Fontosabb megjelenések

  • Resident Evil Zero HD Remaster – január 19.
  • Homeworld: Deserts of Kharak – január 20.
  • Minecraft: Story Mode – január 21.
  • Lego Marvel's Avengers – január 26.
  • The Witness – január 26.
  • Rise of the Tomb Raider (PC) – január 28.
  • Bombshell – január 29.
  • This War of Mine: The Little Ones – január 29.
  • XCOM 2 – február 5.
  • Dying Light: The Following – február 9.
  • Firewatch – február 9.
  • Unravel – február 9.
  • Elite Dangerous: Arena – február 16.
  • Layers of Fear – február 16.
  • Rocket League (Xbox One) – február 17.
  • Far Cry Primal – február 23.
  • Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 – február 23.
  • The Walking Dead: Michonne – február 23.
  • Superhot – február 25.
  • Gears of War: Ultimate Edition – március 1.
  • Black Desert Online – március 3.
  • Tom Clancy's The Division – március 8.
  • Hitman – március 11.
  • Need for Speed (PC) – március 15.

Fontosabb bejelentések