Elérkeztünk az év végéhez, nagyjából minden fontos megjelenésen túlvagyunk, így nyugodtan értékelhetjük a 2019-es esztendőt. Elsőre az online magazin íróit kérdeztük meg, hogy mik voltak a kedvenceik, a lista pedig ennek megfelelően készült el. Természetesen senki nem volt közöttünk, aki mindennel játszott volna a teljes 365 (vagyis kicsit kevesebb) nap során, ezért ezek az összegzők mind személyesek, személyes élményeken alapulnak, azonban kiváló képet festhetnek szerkesztőségünkről és az itt tevékenykedő szerzők ízléséről. A további hétköznapokon egyéb évértékelők következnek, valamint következő hétfőn lerántjuk a leplet az olvasói szavazás eredményeiről is. Jó szórakozást, válogatást, pótlást kívánunk a teljes stáb nevében!

AliceWake kedvencei

Az idei év különösen erős volt a horror műfajában, ami azzal kezdődött, hogy az egyik legnagyobb klasszikust (RE2) sikerült nem elrontani. Az oroszok meg megint megcsinálták a Pathologicot, ami nomen est omen, patológiai eset. Ennyire megterhelő, fullasztó, bizarr és keservesen nehéz játékot még nem láttam. Szinte elviselhetetlenül súlyos, mégis lebilincselő és durván maradandó élmény. Relaxálni pedig ott a World War Z. A hihetetlenül hangulatos Song of Horror, a Blair Witch vagy a The Beast Inside pedig az idén szerencsére népszerű old school stílusban alkotott maradandót. A legrosszabb a Left Alive volt, ami full félreértette a régi stílust. Attól még a Metal Gear közelében sem lesz, hogy a borító hasonlít.

  1. Resident Evil 2
  2. Call of Duty Modern Warfare
  3. Pathologic 2 (Hogy ez hogy a bánatba lehet a top háromban? De mégis.)
  4. The Beast Inside
  5. World War Z

bodak kedvencei

Az idei év számomra leginkább a régi, bejáratott címeket hozta el újra, mint például a Mortal Kombat 11, vagy a Resident Evil 2, de még a Planet Zoo-t is ide sorolnám. Na meg itt van a leadás napján érkezett, remélhetőleg esélyes Mechwarrior 5: Mercenaries is, de mikor e sorokat írom, még csak a telepítése zajlik. Viszont olyan játék, ami új megközelítésben szedett elő már bejáratott toposzokat (mint tavalyi szívem csücske, a Frostpunk) csak egy volt: a Children of Morta. A trágya címeket igyekszem kerülni, de a tesztelő munkája nem csak játék és mese... idénre a Men of War: Assault Squad 2 – Cold War jutott.

  1. Resident Evil 2
  2. Children of Morta
  3. Mortal Kombat 11
  4. Planet Zoo
  5. Trine 4

Britpopper kedvencei

2019-ben az EA végre megemberelte magát, és elhagyni látszik a sokak által gyűlölt mikrotranzakciót, miközben mind a Fallen Order, mind a NFS Heat meglepően korrekt játék lett. Megosztóbb címet Kodzsima Death Strandingjénél idén nehezebb lenne találni, a Remedy pedig az Alan Wake óta a legjobb játékot hozta el a Control képében, ami számomra az év meglepetése lett egyben, de az A Plague Tale: Innocence patkányoktól hemzsegő világát is rettenetesen élveztem. Horrorban a Days Gone szerintem nagyon mellé ment, ellenben a Resi 2 Remake mindenért kárpótolt, ahogy a Silver Chains és a The Beast Inside is megérte a rá áldozott borzongást.

  1. Control
  2. A Plagua Tale: Innocence
  3. Star Wars Jedi: Fallen Order
  4. Blasphemous
  5. Resident Evil 2

Bullseye kedvencei

Részben a jókora backlogom és kevés szabadidőm, részben pedig a 60 eurós árak miatt szinte csak véletlenségből játszom friss AAA címekkel, még indie-ből is csak néhány igazán érdekessel. A mégis erre vetődött nagyobb nevekből a legjobb számomra a The Outer Worlds volt az év vége felé, az elején pedig az Ace Combat 7. Szörnyűségekre nem igazán emlékszem, mert a legtöbbet már a kritikák alapján elkerültem, indie címeknél pedig az első rossz húzásnál repül az uninstall... Ami mégis rémlik, az a Rage 2 kötelező autóversenye és a Wargroove egyenlőtlen küldetései miatti bosszankodás.

  1. The Outer Worlds
  2. Ace Combat 7
  3. Cat Quest 2 
  4. PC Building Simulator
  5. Baba is You

Charlie_Firpo kedvencei

Idén ugyan nem született olyan kincs, mint a NieR: Automata, de azért így is remek évünk volt. Mindent felforgatott egy szárnyas, több ízben is kijutott az apokalipszisből, újra felvillantak Kamurocho fényei, és lazításként kisétálhattuk magunkat egy életre. Csalódás? Mindeközben a Ubisoft vakon belevágott pár állítólag finom dolgot egy fazékba, összerottyantotta őket a tűzhelyen, majd kóstolás nélkül tálalta a la Breakpoint, de káprázatos világa, hangulata és tipikus From-stílusa ellenére számomra sajnos a Sekiro is csalódás volt, jobbára az erőltetett harcrendszere miatt – de csak azért is végigvittem.

  1. Untitled Goose Game
  2. Resident Evil 2
  3. Judgment
  4. Metro Exodus
  5. Death Stranding

Dzséjt kedvencei

Mivel egy éve vettem PS4-est, így 2019 nagy részében a régi exkluzívokat pótoltam, szóval csak azokra az új játékokra maradt időm, amik igazán érdekeltek. Talán nem meglepő, hogy az idei mezőnyből az abszolút kedvencem a Star Wars Jedi: Fallen Order lett, ami lazán beváltotta az elképzeléseimet. Nagy hatást gyakorolt rám az A Plague Tale és a The Outer Worlds is. Az év csalódása a Wolfenstein: Youngblood volt, mert ilyen lusta dizájnnal megáldott, lelketlen, koncepciózavaros programot régen láttam. Továbbá nagyon sajnálom, hogy a Metro Exodusra még mindig nem jutott időm.

  1. Star Wars Jedi: Fallen Order
  2. The Outer Worlds
  3. A Plague Tale: Innocence
  4. Resident Evil 2
  5. Borderlands 3

mcmacko kedvencei

Mint minden évben, most is próbáltam az AAA mellett az indie szépségeket keresni, ráadásul a Switch is nagyobb hangsúllyal költözött az életembe, mint az előző években. 2019-ben egy kicsit ismét előkerült a CS:GO, de még az eredeti GameBoy is. Sajnos más téren a retró idén egyre kevésbé tudott lekötni, és amennyi játékot teszteltem a két felületre, bizony nehéz volt mindennel tartani a lépést. Egy biztos, 2019-ben is remek dolog volt játékosnak lenni. Idei toplistám? Az is van, bár szerintem ez még december 31-ig lehet, hogy változni fog. Ha most kérdeztek, akkor:

  1. Return of the Obra Dinn (konzol)
  2. Metro Exodus
  3. Yooka Laylee and the Impossible Lair
  4. Operencia
  5. Untitled Goose Game

+1 Tetris 99

Midnite kedvencei

2019 tele volt kellemes meglepetésekkel. A totál elvont trailerek miatt kétséggel kezelt Death Stranding az évtized egyik legjobb élményének bizonyult. Még most, a fő történetszál végigjátszása után 20 órával sem tudok búcsút mondani neki. Az idei kínálat másik találata az Outer Wilds – ahhoz képest, hogy konzolos megjelenése előtt sosem hallottam róla, fantasztikusan részletgazdag és egyedi világát mindenkinek ismernie kéne. A legnagyobb csalódást se felejtsük el, a Decay of Logos ugyanis majdnem kiütötte a 2004-es Shade: Wrath of Angels című természeti csapást a világ legrosszabb játékai listám éléről.

  1. Death Stranding
  2. Outer Wilds
  3. Control
  4. The Outer Worlds
  5. Untitled Goose Game

Pozandr kedvencei

Számomra az idei év játék szempontjából inkább jó volt, mint rossz: megjelentek régóta várt folytatások (Kingdom Hearts 3), emellett remek független címeket (pl. My Time at Portia) próbálhattam ki. Az év során láttunk bátor döntéseket (A Plague Tale: Innocence), jól sikerült visszatérést (Ace Combat: Skies Unknown) és gyenge filmből készített nagyon erős adaptációt (World War Z) – bravó! Persze ez az év sem szólt mindig csak a szórakozásról: a WWE 2K20 bukása nemcsak rengeteg dühös vásárlót, de példátlan módon a Sony részéről pénzvisszatérítést is eredményezett: ez jelentette a legnagyobb csalódást. Ezen kívül a legtöbb címet élveztem – kívánom, hogy 2020-ban legalább ilyen erős évünk legyen!

  1. Kingdom Hearts 3
  2. What the Golf?
  3. My Time at Portia
  4. Atelier Ryza: Ever Darkness & The Secret Hideout
  5. Macrotis: A Mother’s Journey

Tenebra kedvencei

2019 sokak szerint kifejezetten gyenge év volt, mert idén hiányzik egy God of War-kaliberű mestermű. Ám szerintem a Sekiro, a Metro Exodus vagy a Disco Elysium simán felért Kratos kalandjához. Igazán rossz játékokhoz nem volt „szerencsém”, viszont azt meg kell említeni, hogy a Red Dead Redemption 2 PC-s portját durva technikai hibái miatt nyugodt szívvel lehetne az év csalódásának nevezni, habár magát a játékot rendkívüli módon élvezem továbbra is. Rengeteg patch után is produkál hajmeresztő dolgokat – immár azon a konfigon is, amelyiken teszteltem, és 50–60 óra alatt még nem voltak vele gondok. Szóval a Rockstarnak küldenék egy virtuális virgácsot, amiért ennyire nem tisztelte meg nemcsak a PC-játékosokat, de saját remekművét sem.

  1. Sekiro: Shadows Die Twice
  2. Disco Elysium
  3. Metro Exodus
  4. Total War: Three Kingdoms
  5. Resident Evil 2

Tika kedvencei

A toplistánál, ha csak „szívből” válogattam volna, akkor a Fantasy General 2-nek is ott lenne a helye, hisz egy jó két évtizedes űrt töltött ki hirtelen a bal pitvarban. Mindenesetre az új Star Wars ugyancsak jó helyen kopogtatott odabent, plusz a vizuális gyönyörközpontot is szépen stimulálta, a Metro Exodus jelölése pedig az univerzumának szól, amiért régóta rajongok. A legrosszabb játék helyett viszont idén inkább két komoly csalódást neveznénk meg: az egyik a Jon Shafer's At the Gates, amit pár óra után abbahagytam (nem jellemző rám), és a Rage 2, mert rosszabb lett még az elsőnél is…

  1. Star Wars Jedi: Fallen Order
  2. Total War: Three Kingdoms
  3. Metro Exodus
  4. A Plague Tale: Innocence
  5. Resident Evil 2

Trau kedvencei

Erősen húzós évem volt minden szempontból, miért pont a játékok maradtak volna ki? De amikor a Mutazione világában elmerülve tölthetek el hosszú órákat, akkor egy kicsit kisimul a lelkem. Kell is a nyugi, mert a Re-Legion című remekmű (bár lehet, az eltelt hónapok aranyozzák be emlékét) azért okozott néhány agyfel…, khm, szóval felindultabb pillanatot, storyline ide vagy oda. Oké, a lassan 11 éves unokaöcsém miatt megismerkedtem az Apex Legends világával is: FPS lövöldében régen szórakoztam ilyen jól, bevallom. Ja, és persze a World of Warcraft Classic. Már most klasszikus.

  1. Mutazione
  2. Re-Legion
  3. Total War: Three Kingdoms
  4. WoW Classic
  5. Sid Meier’s Civilization 6: Gathering Storm

wilson kedvencei

Bár sok szempontból úgy tűnhetett, ez a szokásosnál egy jóval lassabb tempóban folyó év volt, valójában még így is eszméletlen mennyiségű játék jelent meg minden elképzelhető műfajban, minden platformon. Maradandó élményből sem volt hiány: a minden szempontból úttörő és kétélű Death Stranding mellett azért voltak csalódások is. Nem tudom, melyik volt számomra a legrosszabb élmény idén, de a Little Town Hero mindenképp közéjük tartozik, de a legnagyobb csalódás egyértelműen az Anthem lett, mert bár nem vártam tőle semmit, még azt is alulmúlta. Az biztos, hogy 2020 eseménydúsabb lesz: de hogy jobb-e...?

  1. Death Stranding
  2. The Legend of Zelda: Link's Awakening
  3. Control
  4. Fire Emblem: Three Houses
  5. Metro Exodus

Zoo_Lee kedvencei

2019 kiváló és katasztrofálisan kiábrándító játékokban is egyaránt bővelkedett. Az év fénypontjai számomra A Plague Tale: Innocence és az Ion Fury voltak, előbbi AAA kategóriás mesterművekkel vetekedő csoda, utóbbi a legütősebb retró FPS, amiről valaha álmodtam. Csalódások terén eleinte a Left Alive-ot akartam felemlegetni, amely egy kiváló elemekből és lehetőségekből felépített kritikán aluli, élvezhetetlen borzadály, ám az év végén beesett Rune 2, mely „végleges” státusza ellenére összecsapott, félkész állapotával és a fejlesztőcsapat botrányos húzásaival minden tekintetben alulmúlta.

  1. Resident Evil 2
  2. A Plague Tale: Innocence
  3. Devil May Cry 5
  4. Song of Horror
  5. Ion Fury

Összegzés

Láthatóan elég erős év volt a 2019, hiszen az átfedések mellett is bőven vannak különböző toplisták, amelyek alapján az azért egyértelmű, hogy többek között a Resident Evil 2, a Star Wars Jedi: Fallen Order, a Death Stranding, az A Plague Tale: Innocence, a Metro Exodus, a Total War: Three Kingdoms és az Untitled Goose Game egyaránt kiemelkedő darabja lett az esztendőnek. És akkor a kisebb meglepetésekről még nem is nagyon beszéltünk. Mivel pedig a Resident Evil 2 felújított verziója három első helyezést is bezsebelt a további helyek mellett, nyugodtan mondhatjuk, hogy 2019-ben íróink kedvence a Capcom zombigyilkolós akciójátéka lett. De a listáktól ezzel még nem búcsúzunk végleg, hamarosan visszatérünk.