Közeleg az év vége, úgyhogy eljött az ideje, hogy összefoglaljuk nektek 2017 botrányoktól és egyéb izgalmaktól sem mentes fontosabb eseményeit a megszokott, négyrészes cikksorozatunkban. Az első felvonás természetesen az esztendő első negyedéről, januárról, februárról és márciusról szól.

Január

Az év nem indult túl erőteljesen, mondhatnánk úgy is, olyan volt 2017 eleje, mint 2106 vége. Megtudtuk, hogy Rhianna Pratchett nem fog több Tomb Raider sztorit írni és lehet, hogy sosem lesz folytatása a Warcraft: A kezdeteknek, aztán meg a Square Enix eladta a Project I.G.I. jogait. Emellett feltörték a Square Enix Europe Twitter-csatornáját, 1,5 millió felhasználó adatait szerezték meg az ESEA szervereiről, és hosszú huzavona után végül törölték a Scaleboundot. S egy alkalommal lehalt a Facebook is. Igen, láthatóan rekordot döntöttek 2016 végén a kibertámadások.

De azért jó hírek is akadtak. 6,2 millió PS4 talált gazdára az ünnepek alatt, ismét rekordot döntött a Steam és kiderült, hogy 26 millió eladott példánynál jár az Xbox One. Újra megjelent az Imperium Galactica 2, elkezdődött a Tomb Raider reboot forgatása, és azt is megtudtuk, mennyibe fog kerülni a Nintendo Switch. Apropó, Switch, elég sok hír szólt erről már januárban is, ami nem csoda, hiszen nagyobb sikert jósoltak ennek, mint amit a Wii U egész karrierje során elért, ráadásul még az az EA is visszatért a Nintendóhoz.

Januárban összegyűlt a pénz Banner Saga 3-ra, a Resident Evil 7-et védő Denuvo pedig elvesztette az egyik első csatáját a kalózokkal szemben. Sajnos az év első hónapjában is történt egy haláleset, elhunyt Nakamura Maszaja, a Namco alapítója.

switch-600x291.jpg

Február

Február egy része a youtuberek legjéről, PewDiePie-ról szólt, aki botrányt botrányra halmozott egész évben, és ezt a futamot bizony az év második hónapjában kezdte el. Először antiszemita viccekkel vágta el magát a Disney-nél, aztán már nem kapott annyi pénzt a YouTube-tól, mint addig, a Google is bosszút állt rajta, és a végén már úgy érezte, hogy  a sajtó összeesküdött ellene.

Februárban derült ki, hogy a Wii U tényleg borzalmasan teljesített a pénztáraknál, hogy jöhet a PC-s Final Fantasy XV, és hogy elkezdődött a Payday 3 fejlesztése. Megismerhettük az új Lara Croftot, bejelentették a FIFA 18-at Switch-re, a Zenimax leperelte az Oculus gatyáját, újabb fontos ember hagyta el a Valve-et és Peter Moore is otthagyta az EA-t. És ha ez nem lenne elég, a Crytektől szintén  újabb dolgozókat bocsátottak el.

Újfent elcsúsztatták a South Park: The Fractured but Whole megjelenését, de a Fallout Shelter kijött Windows 10-re, és elkészült a Mass Effect: Andromeda, persze aztán később kiderült, hogy azért lehetett volna még dolgozni rajta. Közben kiszivárgott a Middle-earth: Shadow of Mordor folytatása, amit eztán már nem titkoltak tovább, szépen bejelentétték. A Blizzard felhagyott a Windows XP támogatásával, azIrrational Games pedig végleg bezárta kapuit. Ami kár, mert közben az is kiderült, hogy a BioShock-filmet forgatásra kész állapotban fújták le.

Februárban még megtudtuk, hogy mindenkit tárt karokkal vár az E3, továbbra is őrzi piaci előnyét az nVidia, már piacra kerülése előtt rekordot döntött a Ryzen és egy Avatar-játékon dolgozik a Ubisoft Massive.

pewdskacsint.jpg

Március

2017 márciusát két dolog határozta meg: a Switch és a Mass Effect Andromeda. A Switch-hez bejelentették, hogy több tucat indie játék jelenik meg rá idén, majd kiderült, hogy kelendőbb, mint a Wii, emiatt pedig megjelentek az üzérek, akik az egekbe tornászták a konzol árát. Éppen ezért a Nintendo megduplázta a Switch gyártását.

A hó elején már kezdett egyre több sötét felhő megjelenni a Mass Effect Andromeda fölött, például elmaradt a béta, majd a neten rengeteg vicces meme jelent meg a játék gyatra mimikájával. Az sem festett túl jó képet, hogy vegyes lett a megítélése a kritikusok között. Közben internetes zaklatás áldozatává vált a játék egyik animátora, egy másik animátor pedig a fapofákra adott magyarázatot. Az meg külön poén, hogy márciusban az EA még erős támogatást ígért.

Azért szerencsére más is történt márciusban. Egyebek mellett Bolívia panaszt tett a Ghost Recon: Wildlands miatt, az AMD Ryzenről pedig kiderült, hogy félkész a BIOS-a és gyengécske Full HD-nál. A hónap során rengeteg játékost vesztett a For Honor, a Steam megváltoztatta az értékelés rendszerét,  John Carmack pedig beperelte a ZeniMaxet.

Pletykálni kezdték, hogy a Call of Duty visszatér a második világháborúba, valamint megtudtuk, hogy sorozat készül az Assassin's Creed alapján. Eme hónapban ráadásként a System Shock 3 megtalálta a kiadóját, ingyenesen elérhetővé vált a Starcraft, és a Destiny 2 PC-re is jön.

Március folyamán PewDiePie Hitlert alakítva okozott botrányt, Washington D.C. beszállt az esportba, Brian Fargo bejelentette visszavonulását, Donald Trump elnök pedig célba vette a játékokat. Kiderült az is, hogy Andrzej Sapkowski nem utálja a Witcher-játékokat, a magyarok ötöde még soha nem használt számítógépet, a Witcher-trilógiából pedig 25 millió példányt adtak el. Továbbá Palmer Luckey otthagyta a Facebookot és az Oculust, megjöttek az első hivatalos képek a Tomb Raider-filmről, és még olyasmit is láttunk, amit eddig soha: egy ausztrál politikus az Outlast 2 védelmére kelt. És végül a Blizzard 8,5 milliót követelt egy csalásokat áruló cégtől.

Fontosabb megjelenések

 • Resident Evil 7: Biohazard – január 24.
 • Yakuza 0 – január 24.
 • Nioh – február 7.
 • WWE 2K17 – február 7.
 • For Honor – február 14.
 • Sniper Elite 4 – február 14.
 • Halo Wars 2 – február 21.
 • Horizon Zero Dawn – február 28.
 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild – március 3.
 • Lego Worlds – március 7.
 • Nier: Automata – március 7.
 • Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands – március 7.
 • Ultimate Marvel vs. Capcom 3 – március 7.
 • Mass Effect: Andromeda – március 21.
 • Super Mario Run – március 22