A júniusi E3 után kicsit csillapodtak a kedélyek, és beköszöntött a szokásos nyári uborkaszezon, azonban ez korántsem jelenti azt, hogy semmi nem történt ezekben a hónapokban. Júliusban 25 éves születésnapját ünnepelte a PC Guru, augusztusban jött a Gamescom, szeptemberben pedig megérkeztek az őszi felhozatal első nagyágyúi, és kirobbant nem egy nagyobb balhé. Lássuk hát részletesebben, miről szólt 2017 harmadik negyedéve!

Július

Rögtön július elsején érkezett a hír, hogy a Paradox felvásárolta a Triumph Studios-t, rá pár hétre pedig a Logitech jelentette be, hogy hamarosan a tulajdonába kerül az ASTRO Gaming. Mindeközben a CI Games a Sniper: Ghost Warrior 3 kedvezőtlen rajtja miatt megvált a vezérigazgatójától, míg a Mass Effect-trilógia producere, Casey Hudson, visszatért a Bioware-hez. Sajnos szomorúbb hírek is érkeztek júliusban, hiszen 17-én elhunyt a horrorműfaj jeles alkotója, G.A. Romero.

A Mass Effect Andromeda kapcsán is akadtak bonyodalmak. Még június végén egy bizonyos Sinclair Networks jelezte, hogy törölték a játék egyjátékos DLC-jét. Ezt első körben még mindenki tagadta, azonban mint azóta kiderült, az egyjátékos tartalmakat tényleg elkaszálták. Szintén gond adódott a DOOM DLC-kkel is, azonban itt egy sokkal pozitívabb dolog állt a tartalmak hirtelen eltűnése mögött, a Bethesda ugyanis mindenki számára elérhetővé tette  őket ingyen.

Júliusban továbbá előtérbe kerültek a retrokonzolok is. Elsőként az Atari jelezte a hónap közepén, hogy újra konzolt fog gyártani, itt azonban nem álltak le, pár nappal később bejelentettek egy beépített hangszórókkal rendelkező sapkát is. A hónap második felében Nintendo legújabb védjegy bejegyeztetése alapján többen is arra gyanakodtak, hogy jön a Nintendo 64 Classic Edition, július huszadikán pedig megtudtuk, hogy 11 millióért árvereztek el egy igen ritka NES játékot.

A hónapban az ügyvédek is igencsak aktívak lehetek, hiszen először a Wanderer szerzője perelte be a Zenimaxot, amiért a Fallout 4 trailerében az „erőszakot szinte sportként ünneplik”, a hónap vége felé pedig a CS:GO botrányban érintett streamer James „Phantoml0rd” Varga jelezte, hogy fontolgatja a Twitch beperlését.

De más érdekességek is történtek a hónapban. Egy francia merénylő videójátékos fórumon bukott le, megtudutk, hogy nem lesz Five Nights at Freddy’s 6, és azt is, hogy a Cuphead nem jelenik meg PS4-re. A jótékonysági céllal megrendezett speedrunner rendezvény, a Summer Games Done Quick, rekordbevételt hozott, a Steamről pedig csalók tízezreit bannolták a nyéri vásár után.

A hónap második felében a Valve csapatától tavaly távozott Marc Laidlaw megszólalt a Half-Life 2 Episode 3 története kapcsán, nem sokkal később pedig a Car Mechanic Simulator 2018 borzolta a kedélyeket, mikor elhalasztották a megjelenését, noha többen is szabadságot vettek ki, hogy tudjanak játszani vele. Egyre fokozódott a kriptovaluta láz is, július utolsó előtti hetében a hackerek kétszer is lecsaptak, egyszer 10.3 millió dollárnyi Ethert, egyszer pedig 34 millió dollárnyi egyéb kriptovalutát lopva.

És ne felejtsük persze a hónap legfontosabb hírét sem: idén júliusban ünnepelte a 25. születésnapját a PC Guru is, az ekkor megtartott jubileumi PC Guru Show is jó hangulatban telt.

bitcoin-2.jpg

 

Augusztus

A nyár utolsó hónapja szomorúan indult, hiszen elhunyt a Mass Effetc játékok dizájnere, Corey Gaspur, nem sokkal később pedig a Dishonored zeneszerzője, Daniel Licht is távozott közülünk. A Mass Effect: Andromedát jegyző Bioware Montreal egyesült a Motive Studiosszal, míg az Ubisoft az ex-DICE menedzser, Patrick Bach, vezetésével nyitott stúdiót Stockholmban. A hónap második felében a HTC lepett meg mindenkit, amikor bejelentették, hogy lehet, eladják a kifejezetten sikeres VR üzletágukat.

A hónapban érkezett két kifejezetten érdekes indie játék is. A Hellblade: Senua's Sacrifice frusztráló, de jó játék lett sokak szerint, egyedül a permanens halál borzolta egy kicsit a játékosok kedélyeit, de erről végül csak kiderült, hogy füllentettek róla a fejlesztők a nagyobb feszültség érdekében. Szintén augusztusban tért vissza a játékfejlesztéshez CliffyB is a Boss Key Studios élén, azonban első játékuk, a Lawbreakers, nem aratott osztatlan sikert. CliffyB ennek ellenére nem aggódott, meglátása szerint „Ez egy maraton, nem egy sprintverseny”.

Ebben a hónapban kezdődött a PUBG üstökösszerű felemelkedése is. Bár a játék maga már egy ideje elérhető volt, ekkor előzte meg először a LoL-t a Twitch-en. Nem sokkal később a fejlesztők jelezték, hogy már 8 milliót eladtak belőle, a hónap végén pedig már a legnépszerűbb játék lett a Steam ranglistáján, aktív játékosai számával mind a CS:GO-t, mind a DotA2-t maga mögé utasította. A népszerűségének az sem ártott, hogy egy idő után a készítők egy idő után a rendszeres frissítésekről is letettek.

De más érdekességek is akadtak bőven ekkor. Augusztus elején a GTA: Vice City egyik karaktere miatt perelték a Rockstart, nem sokkal később pedig kiderült, hogy a Windows felhasználók többségét nem érdekli, mit gyűjt róluk a Microsoft. A Team Liquid megnyerte a The International 7-et, felmerült, hogy olimpiai szám lehet az esport, a Microsoft pedig beszüntette az eredeti Xbox One terjesztését. 

A hónap fénypontját pedig egyértelműen a 2017-es Gamescom jelentette, ahol számtalan érdekes trailert, bejelentést és hírt kaptunk. Hivatalosan is megerősítették a Biomutantnak és a Jurassic World Evolutionnak a létezését, az Ubisoft jelezte, hogy készül az Anno 1800, de az is kiderült, hogy a Gwent sztorimódot kap, és hogy a Final Fantasy 15-nek jó eséllyel nem lesz folytatása. Új trailert kapott többek között a Life is Strange: Before the Storm, a Destiny 2 és a Middle-earth: Shadow of War.  

Szeptember

Az ősz első hónapja már meglehetősen mozgalmasan alakult a nyárhoz képest. Elsőzör az Uncharted 4 társrendezője, Bruce Straley, hagyta ott a Naughty Dogot, majd nem sokkal később a Zynga volt alelnöke és általános menedzsere, Pete Hawley, került a Telltale Games vezérigazgatói székébe. Rá egy nappal a Gearbox a fórumán jelezte, hogy végleg leállnak a Battleborn fejlesztésével, a hónap második felében a Dear Esther mögött álló The Chinese Room jelentette be, hogy innen csak takaréklángon megy tovább, augusztus végén pedig a Nintendo elárulta, hogy jövőre elkezdi fokozatosan bezárni a Wii Shopot.

Balhékból is jutott elég erre a hónapra. Először PewDiePie borzolta a kedélyeket egy rasszista megjegyzéssel, amit a Firewatch fejlesztője nem is hagyott szó nélkül. Bosszúból a youtuber rajongói rászálltak a játékra Steamen, és sorozatos rossz értékelésekkel lehúzták azt. A bosszú olyan nagy hullámokat vetett, hogy később a Valve bele is nyúlt a steames kritikák rendszerébe.

PewDiePie-on kívül komoly problémákat okozott a Fighting Gods című program is, melyben különféle vallások prominens alakjaival verhettük össze egymást. A játék olyan komoly indulatokat váltott ki Malajziában, hogy még a Steamet is blokkolták miatta. Thaiföldön már visszafogottabban reagáltak a hatóságok, ott csak magát a programot tiltották be. Döcögősen rajtolt közben a Destiny 2 konzolos verziója is. Először a fizetőssé tett shaderek verték ki a biztosítékot a rajongóknál, aztán pedig a Bungie maga döntött úgy, hogy kivesz egy kesztyűt a játékból, mert annak a mintája túlságosan emlékeztetett Kekisztán zászlajára.

Ebben a hónapban vált igazán látványossá a PUBG rekorddöntögetése is. Először a fejlesztők jelentették, hogy már 10 millió eladott példánynál járnak, a hónap közepén pedig már az aktív játékosok örökranglistáján is maga mögé utasította a DotA 2-t. Látván a játék sikereit, az Epic is bejelentette, hogy a Fortnite battle royale módot kap, méghozzá ingyeneset. A Bluehole azonnal reagált, féltették a PUBG sikerét, és nem is alaptalanul, hiszen az ingyenes mód már az első nap egymillió játékost hozott. Mindeközben a steames felhasználók száma is rekordot döntött, szeptember közepén összesen 15 millióan nyüstöltek valamilyen játékot.

De egyéb érdekességek is történtek az ősz első hónapjában. Kiderült, hogy egy torrent oldal bitcoin bányászatra használja a látogatói számítógépét, véget ért a szinkronszínészek sztrájkja, a hónap végén pedig befutott a Middle-earth: Shadow of War mobiltelefonokra is. Az Európai Bizottság megállapította, hogy nincs összefüggés a kalózkodás és a játékok eladásai között, a Debreceni Egyetem pedig úgy döntött, esport kurzust indít. Szintén a hazai esporthoz köthető a hír, hogy szeptember végén megjelent az Esport magazin első száma, borítóján az EU LCS tavaszi MVP-jével Vizicsacsival.

Júliushoz hasonlóan ezt a hónapot is a tolvajok zárták, most azonban a klasszikusabb, földhöz ragadtabb fajtából, hiszen ezúttal kriptovaluta helyett Total War: Warhammer 2 gyűjtői csomagot loptak, igaz, abból rögtön egy kamionnyit.

Fontosabb megjelenések

  • Fable Fortune – július 11
  • Yonder: The Cloud Catcher Chronicles – július 18
  • Splatoon 2 – július 21
  • Fortnite (Early Access) – július 25
  • Hellblade: Senua's Sacrifice – augusztus 8
  • Lawbreakers – augusztus 8
  • Sudden Strike 4 – augusztus 8
  • Agents of Mayhem – augusztus 15
  • Uncharted: The Lost Legacy – augusztus 23
  • F1 2017 – augusztus 25
  • ARK: Survival Evolved – augusztus 29
  • XCOM2: War of the Chosen – augusztus 29
  • Life is Strange: Before the Storm – augusztus 31
  • Destiny 2 – szeptember 6
  • Divinity: Original Sin 2 – szeptember 14
  • Dishonored: Death of the Outsider – szeptember 15
  • Marvel vs. Capcom Infinite – szeptember 19
  • Project CARS 2 – szeptember 22
  • Total War: Warhammer 2 – szeptember 28
  • Cuphead – szeptember 29