A tél elmúltával és a tavasz beköszöntével már idejekorán mindenki a nyár eleji E3 2017-re kezdett készülődni. Az odavezető út azonban még tartogatott meglepetéseket szép számmal. Lássuk, mi minden történt áprilistól júniusig!

Április

Áprilisban több fontos ember is búcsúzott korábbi munkaheyéről, David Kim elhagyta a StarCraft-ot, A Far Cry 4 direktora elhagyta az Ubisoftot, de bezárások nélkül sem úsztuk meg a hónapot: a Mad Catz csődöt jelentett, az amúgy is bajban levő Crytek pedig bezárta sanghaji stúdióját is. A Ubisoft viszont két újat is nyitott, részben a Vivendi Damoklész kardjaként feje fölött lebegő felvásárlási szándéka miatt. A streamer-oldal Twitch pedig úgy döntött, hogy beszáll a digitális játékterjesztésbe, mindeközben a ZeniMax és az Oculus közt zajló per újabb állomáshoz ért.

A Blizzard sem unatkozott, megnyitották tajvani eStadiumukat, és mintegy ráadásként megnyerte a csalások készítői ellen indított pert is. De aminek mindannyian örülhettünk, hogy a stúdió legendás stragtégiai játéka, a StarCraft teljesen ingyenes lett, még a HD kiadás megjelenése előtt.

Lezajlott az éves BAFTA díjátadó is, melyen számos remek játék részesült elismerésben, de Johnn Romero felesége, Brenda Romero is díjat kapott. Hó vége felé pedig az Alien Napot ünnepeltük, de az örömbe kis üröm is vegyült, hiszen végleg elbúcsúztattuk az internet atyját, Bob Taylort.

A konzolok piacán mindkét fél büszke lehetett magára, a Sony a 60 millió gazdára talált Playstation 4-nek, a Microsoft pedig az Xbox Project Scorpio bemutatásának örülhetett, bár a teljes leleplezés még váratott magára.

A Mass Effect: Andormeda kálváriája tovább folytatódott, a védelmét biztosító Denuvo mindössze 10 napig bírta, később hiába frissítették a védelmét, nem tartott sokáig annak feltörése sem. Mindeközben a Playerunknown's Battlegrounds megkezdte diadalmenetét, megtudtuk, hogy a Call of Duty visszatér a gyökerekhez, és újra a második világháborúba repít minket a sorozat. Idejekorán elkezdett szivárogni a

a Star Wars: Battlefront 2, amit gyorsan követett a hivatalos videó és a megjelenési dátum is. Ekkor még minden szépnek és jónak tűnt, bár már most nem tudták eldönteni, hogy akkor most nem lesz vagy mégis lesz szezonbérlet. A Bethesda pedig már most nem bírt magával, és jó előre kiküldte az E3-as meghívókat.

Május

Májusban megkezdődött az E3 2017-re való felkészülés: megtudtuk, hogy az Oculus kihagyja az idei E3-at, és azt is, hogy Lara Croft nélkül maradunk, az Electronic Arts pedig jó előre megmondta, hogy mi mindent hoz idén saját, külön bejáratú EA Play rendezvényére. A független fejlesztőket felkaroló Devolver Digital sem maradhatott ki a mókából, a cég közölte, hogy történetében most először ők is részt vesznek a kiálltáson.

A Ubisoft viharos búcsút vett Patrice Désilets-től, aki állítása szerint a hazugságok hálójából akart menekülni. Közben Assassin’s Creed: Origins főhősét egy póló buktatta le, majd a szivárgások után egyenesen folyni kezdett az az Assassin's Creed, és kiderült, hogy a pletykák teljesen igazak voltak. Bejelentették ugyanakkor a Far Cry és a The Crew 2 folytatásait is, mely utóbbinak kedvcsinálói leleplezési dátuma után petíció indult annak törléséért, mert inzultálja az amerikaiakat. A teljes megújulás jegyében pedig logóját is megújította a Ubisoft.

A Valve sem úszta meg fontos ember távozása nélkül, de bővíteték létszámukat a Kerbal Space program fejlesztővel. A Steam Support is valamelyest átláthatóbbá vált, illetve a Dota 2 játékosai örülhettek annak, hogy kedvenc játékuk kooperatív kampányal bővül.

A kedélyeket borzolta egy kiszivárgott kép, melyről mindenkii azt gondolta, hogy talán a Red Dead Redemption 2 lesz az, de hamar kiderült, hogy egy másik játék, a Wild West Online szivárgott. Ezután szinte rögtön megzuhantak a Take Two részvényei, amire a cég úgy reagált, hogy igazából édes mindegy, mikor jön a Red Dead Redemption 2, úgyis sikert fog aratni.

A CD Projekt Red és a Witcher háza táján is nagy volt a mozgolódás a hónapban, elindult a Gwent: The Witcher Card Game bétája, valamint kiderült, hogy a Netflix sorozatot készít a játék alapján. Igaz, a munkálatokban nem vesz részt a CD Projekt RED. Ha már a filmekről esett szó, a Schwarzenegger és James Cameron visszatérnek a Terminator folytatásában, és a Kaptár is rebootolják, hogy minek, az más kérdés.

Vegyesen kaptunk jót is és rosszat is, a Square Enix megvált a Hitman fejlesztőitől, és megtudtuk, hogy nem lesz új HALO idén. Ugyanakkor a Deep Silver szerint még korai lenne lemondani a Dead Island 2-ről, és a Dragon Age folytatása is készül.

Június

Június szinte csak és kizárólag az E3 jegyében telt, melyet már rég lehagytunk korban. De még mielőtt megkezdődött volna a nyár legnagyobbb játékos eseménye, történtek még emltésre méltó dolgok szép számmal. A CD Projekt Redet a Cyberpunk 2077 lopott dokumentumaival zsarolták, és csak kiderült, amit már sejteni lehetett, hogy a Mass Effect: Andromeda fejlesztése katasztrofális volt. A Total War-t fejlesztő Creative Assembly elmondta, mire számíthatunk tőlük az idén. Pletykák is felröppentek a új Splinter Cell játék készültéről, de rebesgették azt is, hogy a Blizzard egy új FPS-en dolgozik.

Az E3 2017 előestéjén az Electronic Arts kezdte a bejelentések sorát, láthattuk mozgásban a Need for Speed: Payback-et, a FIFA 18-at, de megmutatta magát a Bioware új játéka, az Anthem, és bejelentették az A Way Out-ot is. Persze ezen kvül is volt még mit látni, a teljes EA Play konferenciát is összefoglaltuk.

A Microsoft leleplezte az Xbox Scorpiót azaz az Xbox One X-et, szokatlan módon náluk láthattuk először az Assassin's Creed: Origins bemutatkozását, kaptunk Metro: Exodus bejelentést, hosszasan láthattuk a State of Decay 2 játékmenetét, és végre rendesen bemutatkozott az Anthem is. De volt még egy egész sor exkluzív és független cím, melyeket felsorolni nem is lenne elég helyünk, de az összefoglalóval azért megpróbálkoztunk.

A Bethesda folytatta a sort, bár nem ütött akkorát a show, mint a legutóbb, a Wolfenstein 2: The New Colossus, és a The Evil Within 2 már megérte a rászánt időt, és persze a Dishonored: Death of the Outsider is említésre méltó. Persze minden csak nézőpont kérdése, a Bethesda sajtókonferenciájának összefoglalóját is elkészítettük.

Ezután következett a legforgalmasabb nap, este a PC Gaming Show, majd a Ubisoft, hajnalban pedig a Sony konferenciája sűrű programot ígért. Míg az PC Gaming Show kisebbfajta csalódás lett, addig a Ubisoft is újra megmutatta az Assassin's Creed: Origins-t, de a The Crew 2 is bemutatkozott, ahogy a várva-várt a Far Cry 5 is megkapta a neki kijáró műsoridőt, de legnagyobb meglepetésünkre a Beyond Good and Evil 2 is trailerrel jelentkezett. Összefoglalni is nehéz volt, mennyi mindent láthattunk, de még hátra volt a Sony konferenciája. Nem volt miért szégyenkezni a japánoknak sem, náluk mutatták be először a Call of Duty: WWII lehengerlő trailerét, és exkluzív címekben sem volt hiány: isteni trailerrel jelentkezett a God of War, a rendkívül ígéretes Detroit: Become Human, és Spider-Man is akcióba lendült. De ezek csak a legfontosabbak voltak, a Sony konferencia összefoglalójában az is ott van, amit ide helyszűke miatt nem soroltunk fel.

De ezután is akadtak még történések, ugyan a show-n nem volt jelen, de lebuktott a Shadow of the Tomb Raider, újra hírbe hozták a Diablo 2 felújított változatát, de pletykák röppentek fel a Legacy of Kain-sorozat feltámadásáról is. A Mass Effect: Andromeda sztori DLC-jét törölték, megadva ezzel a kegyelemdöfést a játéknak, de legalább az Origin újabb funkciókat kapott. A Take-Two pedig a GTA moddolását kezdte ellehetetleníteni.

A retrókonzolok hullámára felült a hardvergyártásba visszatérő Atari is, és a Nintendo is bejelentette a SNES Mini Classic Edition-t. A Microsoft kijelentette, hogy a konzolgenerációk károsak az iparra, a Sony szerint pedig a PlayStation 5-ről még nem hallunk egy darabig, hiába hasonlította az A Way Out fejlesztője egy 5 éves PC-hez a PS4-et.

Mindeközben pedig felnőtté vált a PGO, a 25 éves PC Guru netes kistestvére.

e3-2017-of.jpg

Fontosabb megjelenések

  • Lego City Undercover - április 4.
  • Persona 5 - április 4.
  • Yooka-Laylee - április 11.
  • Outlast II - április 25.
  • Sniper: Ghost Warrior 3 - április 25.
  • Syberia 3 - április 25.
  • Prey - május 5.
  • Injustice 2 - május 16.
  • The Surge - május 16.
  • Endless Space 2 - május 19.
  • Friday the 13th: The Game - május 26.
  • Tekken 7 - június 2.
  • Dirt 4 - június 6.
  • Dead by Daylight - június 20.
  • Crash Bandicoot N. Sane Trilogy - június 30.