Az év utolsó hónapjai is rengeteg érdekességgel szolgáltak, meg jó néhány botránnyal. A mikrotranzakciók, a loot boxok sok játéknál kiverték a biztosítékot, izgalmas bejelentések jöttek. Fogadjátok szeretettel az év utolsó összefoglalóját, olvassátok el, aztán mondjátok el, szerintetek mik voltak az év legfontosabb eseményei, bejelentései, játékai. 

Október

Az év utolsó negyedévének első megjelenése a Cuphead volt. A 2014 óta fejlesztett játék remek értékeléseket kapott, a kritikusokat és a játékosokat is elbűvölte a 30-as éveket megidéző látványvilág, ugyanakkor a játék brutális nehézségének már kevésbé örültek. A retrománia októberben is folytatódott, bejelentésre került a Commodore C64 Mini, ugyanakkor az is kiderült, hogy még sokáig nem fog jönni egy új Elder Scrolls játék. A pénzért vehető lootboxok korában meglepő dolgot jelentett be a 2K Sports: a WWE 2K18-ban című programban ezeket mind játékkal szerezhettük meg, ami remek dolognak bizonyult. Húsz éves Sony karrier után Andrew House elhagyta a japán céget, döntésével pedig sokakat meglepett.

Az év utolsó fele a Playerunknown’s Battlegrounds és a Fortnite párharcáról szólt: október elején derült ki, hogy az Epic Games játékát már több, mint hétmillióan nyüstölik, pár nappal később pedig több ezer felhasználó repült, csalás miatt. Október 12-én jött a hír, hogy a Fortnite Battle Royal játékmódja pedig elérte a 10 milliós felhasználószámot. A Nintendo hosszú évek után örülhetett, mert a japán cég részvényei tízéves csúcsra kerültek október közepén, ráadásul több játékuk is rekordot döntött. Bemutatásra került a Star Wars: Az utolsó Jedik trailere, a DICE és Electronic  Arts pedig bejelentette, hogy meghosszabbítják a Star Wars Battlefront 2 bétatesztjét. A mikrotranzakciók pedig – amikből már az AAA kategóriás játékoknak is bőven jut – megháromszorozták a játékipar értékét.

Hosszú évek után a játékosok ismét Gran Turismo-t nyüstölhettek: a Polyphony Digital alkotásának főpróbája remekül sikerült, ugyanakkor a végleges játékról már megoszlottak a vélemények. Kazunori Jamaucsi pedig igen exkluzív gyűjtői kiadással készült: a 46 ezer dolláros csomag egy Mazda MX5-öt is tartalmazott. Az IGN felvásárolta a Humble Bundle-t, aminek következményeitől sokan tartottak, de az első idők nem igazolták a félelmeket: gyakrabban kaptunk ingyenes játékokat, mint eddig bármikor és a csomagok ára sem nőtt meg. A Nintendo kijelentette, hogy a nem családbarát tartalmat is szívesen látja a Swicthen. Ez meg is történt: kiderült, mikor jelenik meg a Doom az új konzolra. Sőt, a nagy N még egy ideig a konzolháborút is vezette.

Október végén a Microsoft úgy döntött, hogy leállítja a Kinect gyártását. Az Xbox One leleplezésekor a redmondi céget sokan támadták a tartozék kötelező volta miatt, egyesek azt feltételezték, hogy a kamera kémkedhet a felhasználók után, mert ugye volt itt egy kötelező internetkapcsolat-dolog is. Én örülök a döntésnek. Ugyanakkor a Microsoft megszólalt a legendás Fable sorozat kapcsán: azt tudtuk meg, hogy sokáig nem lesz folytatás. A Battlefront 2-t sokan elkezdték kritizálni a mikrotranzakciós rendszere miatt, a NOB pedig kijelentette, hogy az esport is sport, mindenki nagy örömére. A Quantic Dream bemutatta a Detroit: Become Human új trailerét, ami hatalmas, mesterségesen gerjesztett, és alaptalan botrányt kapott. De ez december hónap eseménye már…

November

November ott folytatódott, ahol az előző hónap befejeződött: a Star Wars: Battlefront 2 körüli hercehurca nem csillapodott, sőt, egész komoly kis botrány alakult ki körülötte: a DICE először bejelentette, hogy átdolgozza a mikrotranzakció rendszerét, amit később időlegesen dobtak a fejlesztők, akik a befektetőket is elkezdték nyugtatni, hogy ebből nem lesz veszteségük. Mint kiderült, lett: a játék rosszabbul nyitott, mint elődje, az EA részvényei megzuhantak, a hónap végére három milliárd dollár veszteséggel zárt a cég, aminek valószínűleg nem nagyon örültek a Redwood Cityben levő központban dolgozó fejesek…

A Razer, ami elsősorban PC-s perifériáiról ismert, bemutatta első okostelefonját, kiderült, hogy az év legsikeresebb programja, a Playerunknown’s Battlegrounds december 12-én jelenik meg Xbox One-on, a régivágású Pillars of Eternity Definitive Editiont kapott, a StarCraft első része pedig ingyenes lett. A Blizzard egyéb meglepetésekkel is szolgált: bejelentésre kerültek a vanilla szerverek a World of Warcrafthoz, ami hamarosan újabb kiegészítőt kap: ez a Battle for Azeroth címet viseli. A Runic Games lehúzta a rolót, az elborult filmjeiről ismert (A Faun labirintusa, Ne félj a sötétségtől!) ismert Guillermo Del Toro pedig közölte, hogy szívesen megrendezné a Bioshock filmet.

A mikrotranzakciók körüli viták folytatódtak a hónap során: Marcus Nilsson kijelentette, hogy ezekre szükség van az egyre magasabb fejlesztési költségek miatt. A belgák betiltanák a loot boxokat, az angolok véleménye pedig az, hogy ezek nem minősülnek szerencsejátéknak. Ehhez kapcsolódik a hír, hogy az EA ezentúl nem fog minden évben egy új FIFÁT/Maddent kiadni, hanem frissítésekkel és fizetős szolgáltatásokkal próbálná fenntartani az elmúlt évek részeinek népszerűségét. A The Last of Us: Part 2 november közepén elképesztően brutális trailert kapott, illetve bejelentésre került, hogy a magyar kormány maximum két milliárd forinttal támogatja a hazai esport fejlesztését. Ezt az összeget nem kötelező megadni, egy tól-ig határ között lehetséges a pénzösszeg kiutalása, de ez akkor is jelentős összegnek számít.

John Schafer nem sokáig volt a Paradox tagja. A fejlesztő májusban csatlakozott a grand-stratégiákat gyártó fejlesztőhöz, de november közepén már el is hagyta a céget. Ekkor derült ki az is, hogy Hideki Kamidzsa fejében megfogant az utóbbi évek egyik legőrültebb játékötlete: lehet, hogy jönni fog egy Bayonetta-Devil May Cry crossover program? A terv mindenestere nem elvetendő, hiszen a szexi boszorkánynak és Danténak tulajdonképpen ugyanaz a foglalkozása… Meglátjuk, mi sül ki belőle, én támogatom a címet. November végén a Call of Duty: WWII-ben is elstartolt a mikrotranzakció, a FIFA 18 pedig szintén botrányba került a fizetős tartalmak miatt. November tehát főleg a loot boxokról, a mikrotranzakcióról szólt, amiről mi is megírtuk a véleményünket.

the-last-of-us-part-2-story-reveal-5-1048500.jpg

December

Hosszú évek után boltokba került a Persona 5, ami a sorozat legjobban fogyó része lett, teljesen megérdemelten. A Battlefront 2 körüli botrány decemberben sem csillapodott: petíció indult a Disney-nél, hogy az egeres cég vegyen el minden Star Wars jogot az Electronic Arts-tól. Ha pedig már a botrányoknál tartunk: a Detroit: Become Human Paris Game Week-en bemutatott trailere kiverte a biztosítékot a jogvédőknél. Egymás után jelentek meg a külföldi médiumokban a figyelemfelkeltő szalagcímek, sőt, még egy magyar bulvármagazin is cikket írt David Cage játékáról, hasonlóan negatív felhanggal. A gond csak az, hogy a jogvédők úgy mondtak véleményt a következő év egyik (várhatóan) legjobb játékáról, hogy egy jelenetet kiemelve próbálták bebizonyítani a Detroit: Become Human erőszakos voltát, azt, hogy propagálja a gyermekbántalmazást. Amiről persze szó nincs, hiszen David Cage mindene eddigi játékában fontos kérdésekkel foglalkozott. A játék nem sokkal később valódi gameplay-videot kapott, ami a 2016-ban megismert túszügyet mutatta be a maga egészében.

A The Game Awards 2017 is érdekes hírekkel szolgált: bejelentésre került a kizárólag Nintendo Switchre készülő Bayonetta 3, premierdátumot kapott a Metro: Exodus és a Sea of Thieves, bemutatkoztak a Way Out hősei, az év legjobb játékának díját pedig a The Legend of Zelda: Breath of the Wild kapta meg.

A Valve hónap közepén törölte a Steamről a The Key to Home című játékot, mert az a cég véleménye szerint a pedofiloknak készült. Pletykák indultak arról, hogy a következő Battlefield játék a Bad Company 3 lesz, az Activision pedig visszatér a Black Ops-hoz. A Naughty Dog pedig bejelentette, hogy a The Last of Us: Part II 50-60%-a már elkészült. Jó hír, igaz?

December 12-én befutott a Playerunknown’s Battlegrounds Xbox One-ra, azonban a Microsoft konzoljára készített verzió nem lett tökéletes, mindenesetre a PUBG Corporation bejelentette, hogy rendszeresen fognak frissítések megjelenni a játékhoz. A Nintendo hosszú évek után újra a csúcsra került, a legendás konzolgyártó több, mint 10 millió Schwitchet adott el 2017-ben, ami remek eredmény, tekintve, hogy a konzol csak március elején jelent meg.

Az év legnépszerűbb játékstílusa a battle royale lett (khm… Playerunknown’s Battleground, Fortnite, H1Z1), sőt, kiderült, hogy a CS:GO is ilyen játékmódot kaphat. Az Eidos Montrel pedig bejelentette, hogy ezentúl az online játékra fókuszál, amit sokan megdöbbenéssel fogadtak. A Mad Catz 2017 elején jelentette be a csődjét, azonban egy decemberben feltűnt videó szerint a különleges perifériákról ismert gyártó még visszatérhet.

detroit-become-human-gameplay-trailer-2.jpg

Fontosabb megjelenések

  • Forza Motorsport 7 - október 3
  • Dragon's Dogma: Dark Arisen - október 5
  • Middle-earth: Shadow of War - október 10
  • The Evil Within 2 - október 13
  • South Park: The Fractured but Whole - október 17
  • WWE 2K18 - október 17
  • Gran Turismo Sport - október 17
  • Destiny 2 - október 24
  • Assassin's Creed: Origins - október 27
  • Wolfenstein 2: The New Colossus - október 27
  • Need for Speed: Payback - november 10
  • Football Manager 2018 - november 10
  • LEGO Marvel Super Heroes - november 14
  • Star Wars: Battlefront 2 - november 17